Mehcer edebiyatı şairi Reşid Eyyub'un Eğani'd-Derviş isimli divanında yer alan özlem temalı şiirleri
Poems with the theme of longing in the divan of Mehcer literature poet Reşid Eyyub, named Egani'd-Derviş
- Tez No: 996761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özlem, Yearning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Mehcer edebiyatının tanımını yapmak ve aynı zamanda bu edebiyatın hangi şartlar altında meydana geldiğini ortaya koymaktır. Göç insanlık tarihi kadar eskidir bundan dolayı olsa gerek ki her dönemde karşımıza çıkmaktadır. Mehcer edebiyatının ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve nasıl gelişim gösterdiği incelenmiştir. Bunun yanı sıra Mehcer edebiyatını oluşturan göçün nedenleri araştırılmıştır ve bu edebiyatın temalarından bahsedilmiştir. Bu temalar arasında özlem teması dikkat çekmektedir çünkü özlem teması Araplar için yeni bir tema değildir. Cahiliye dönemi Araplarında bile var olan bu tema Mehcer edebiyatında farklı şekillerde ele alınmıştır. Çalışmamızda bu yönlerden bahsedilmiş ve Reşid Eyyub'un Eğani'd-Derviş isimli divanında yer alan şiirlerinden özlem temasını içeren şiirler alınmış ve tercüme edilmiştir. Aynı zamanda Mehcer edebiyatının oluşmasına büyük katkısı bulunan şairlerden biri olan Reşid Eyyub'un hayatından, göç ettiği yerlerden, çektiği sıkıntılardan, eserlerinden bahsedilmekte ve edebi kişiliğine de çok ayrıntıya girmeden değinilmiştir. Bu çalışmada seçilen şiirlerin özlem temasını diğer dönemlerde ele alınan özlem temasından farkının neler olduğunu belirtmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda bu çalışma Mehcer edebiyatının edebi ve kültürel dokusuna dair yeni bakış açıları sunmayı ve akademik literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to define Mehcer literature and also to reveal the conditions under which this literature emergend. Migration is as old as human history, which is probably why it has been present throughout every era. The nature of Mehcer literature, how it emerged, and how it developed have been examined. In addition, the reasons for the migration that shaped Mehcer literature have been investigated, and the themes of this literature have been discussed. Among these themes, the theme of longing stands out because it is not a new theme for Arabs. This theme, which existed even among the Araps in the pre-Islamic era, has been addressed in various ways in Mehcer literature. Our study discusses these aspects and includes poems expressing the theme of longing from Reşid Eyyub's divan, Eğani'd-Derviş, which have been translade. It also discusses the life of Reşid Eyyub, one of the poets who contributed greatly to the formation of Mehcer literature, the places he migrated to, the hardships he endured, and his works, while also touching on his literary personality without going into too much detail. This study aims to highlight the differences between the theme of longing in the selected poems and the theme of longing explored in other periods. Furthermore, this study aims to offer new perspectives on the literary and cultural fabric of Mehcer literature and to contribute to the academic literature.