Modern standart Arapça ve diyalektlerinde hikmetli atasözleri
Wise proverbs in modern standard Arabic and Arabic dialects
- Tez No: 996764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arabian literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Arap dilinin hem Modern Standart biçiminde hem de muhtelif yerel diyalektlerinde kullanılan hikmetli atasözlerini dilbilimsel, kültürel ve bilişsel boyutlarıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Arap toplumlarının tarihî ve sosyokültürel birikiminden süzülerek günümüze intikal eden atasözleri, salt dilsel kalıplar mahiyetinde görülmemekte; toplumsal hafızayı, değerler manzumesini ve gündelik hayat pratiklerini yansıtan anlam yoğunlukları olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda tez, Arap atasözlerinin anlam dünyasını çözümlemeyi, metaforik anlatımlar, mecazî kullanımlar ve deyimsel yapılar üzerinden örtük anlamları açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Tez kapsamında, farklı Arap ülkelerinden derlenmiş yaygın atasözleri örneklem olarak seçilmiştir. Bu malzeme, yazılı kaynaklardan temin edilerek tematik bir bütünlük içinde tasnif edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi esas alınmış ve bilimsel bir titizlikle hareket edilmiştir. Ayrıca atasözlerinin teşekkül ettiği kültürel bağlamlar ve halk belleğindeki karşılıkları dikkate alınarak çok boyutlu bir çözümleme yürütülmüştür. Atasözlerinin sistematik biçimde incelenmesi, Arap dilinin söylem yapısını kavramaya imkân verdiği gibi, Arap toplumlarının değer dünyasını ve düşünme biçimlerini anlamak bakımından da zengin ve verimli bir araştırma zemini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine wise proverbs employed in both Modern Standard Arabic and various local Arabic dialects through linguistic, cultural, and cognitive perspectives. Proverbs that have been transmitted to the present by distillation from the historical and sociocultural heritage of Arab societies are not regarded merely as fixed linguistic formulas; rather, they are addressed as dense semantic constructs that reflect collective memory, value systems, and everyday life practices. Within this framework, the thesis seeks to analyze the semantic universe of Arabic proverbs and to elucidate their implicit meanings by way of metaphorical expressions, figurative usages, and idiomatic structures. For the purposes of the study, widely used proverbs compiled from different Arab countries have been selected as the sample. These materials have been obtained from written sources and classified within a thematically coherent structure. The research adopts a qualitative methodology and proceeds with rigorous scholarly care. Furthermore, a multidimensional analysis has been conducted by taking into account the cultural contexts in which the proverbs emerged and their resonances within popular memory. The systematic examination of proverbs not only enables a deeper understanding of the discourse structure of the Arabic language, but also provides a rich and productive research ground for comprehending the value systems and modes of thought prevalent in Arab societies.