Kooperatiflerin bölge üreticileri üzerine etkisi: Karaurgan Tarım Kredi Kooperatifi örneği
The impact of cooperatives on regional producers: The example of Karaurgan Agricultural Credit Cooperative
- Tez No: 996769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma projesi, Sosyal dayanışma, Tarım kooperatifleri, Tarım kredi kooperatifleri, Rural development project, Social solidarity, Agricultural cooperatives, Agricultural credit cooperatives
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kars ili Karaurgan ve çevresindeki köylerde yaşayan Tarım Kredi Kooperatifi üyelerinin kooperatifçilik algıları, kooperatifin ekonomik etkileri, üyelik deneyimleri, sosyal ve kültürel rolleri, Tarım Kredi Kooperatifine yönelik görüşleri ve geleceğe yönelik beklentilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş; veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler MASQDA içerik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve altı ana tema altında toplam on yedi alt kod oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların kooperatifçilik algıları genellikle dayanışma, kolektif güç ve birlikte hareket etme anlayışı çerçevesinde şekillenmiştir. Kooperatiflerin ekonomik etkileri, vadeli alışveriş imkânı ve temel ihtiyaçlara erişim kolaylığı üzerinden olumlu değerlendirilmiştir. Üyelik deneyimlerinde ise üyelik sonrası memnuniyetin yanı sıra uzaklık ve erişim engelleri ile aileden dolayı üyeliğe gerek duyulmaması gibi faktörler dikkat çekmiştir. Sosyal ve kültürel açıdan kooperatiflerin toplumsal güven oluşturduğu, demokratik işleyişe katkı sunduğu ve eğitim ihtiyacını ortaya çıkardığı görülmüştür. Katılımcılar genel olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinden memnun olmakla birlikte, faiz oranlarının yüksekliği ve ürün temin yetersizliği konularında eleştirilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the perceptions of cooperatives, economic impacts of the cooperative, membership experiences, social and cultural roles, opinions on Agricultural Credit Cooperatives, and future expectations of the members living in Karaurgan and surrounding villages of Kars province. The study was carried out using a qualitative research method, and the data were collected through a semi-structured interview form. The data obtained were evaluated using the MASQDA content analysis method, and a total of seventeen sub-codes were created under six main themes. According to the research results, participants' perceptions of cooperatives were generally shaped around solidarity, collective power, and the understanding of acting together. The economic effects of cooperatives were positively evaluated in terms of deferred purchasing opportunities and ease of access to basic needs. In membership experiences, in addition to post-membership satisfaction, factors such as distance and access barriers and the lack of necessity for individual membership due to family membership were noteworthy. Socially and culturally, it was observed that cooperatives fostered social trust, contributed to democratic functioning, and revealed the need for education. Although participants were generally satisfied with Agricultural Credit Cooperatives, they expressed criticisms, especially regarding high-interest rates and inadequacies in product supply.