Matematiksel modelleme etkinliklerinin yaratıcılık ve problem kurma süreçlerine etkisi: Özel yetenekli ilkokul öğrencileri üzerine bir araştırma
The effect of mathematical modeling activities on creativity and problem posing processes: A study on gifted elementary school students
  1. Tez No: 996784
  2. Yazar: VOLKAN SARIBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH BATDAL KARADUMAN, DOÇ. DR. SAVAŞ AKGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Yaratıcılık, Özel yetenek, Özel yetenekliler eğitimi, Mathematical modelling, Creativity, Special ability, Gifted education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematiksel modelleme süreçleri kullanılarak tasarlanan problem kurma eğitiminin özel yetenekli öğrencilerin matematiksel modelleme, problem kurma ve yaratıcılık becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda matematiksel modelleme süreçlerine dayalı bir problem kurma eğitimi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da bulunan bir BİLSEM'de öğrenim gören ve ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen 24 özel yetenekli 4. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Karma yöntem araştırmasının müdahale deseniyle tasarlanan araştırma sürecinin ilk aşaması nicel yöntemlerden deneysel araştırma ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında nitel araştırma yöntemi kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, görüşmelerden elde edilen veriler üzerinde tematik analiz yapılmıştır. Araştırma bulguları, deney grubu ile kontrol grubu ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığını göstermiştir. Son test sonucunda deney grubunun matematiksel modelleme, problem kurma ve yaratıcılık becerilerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kontrol grubu lehine tespit edilen anlamlı farkın ise sadece yaratıcılığın alt boyutu olan akıcılıkta olduğu tespit edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden edinilen nitel bulguların nicel bulguları desteklediği görülmüştür. Bulgulardan edinilen sonuçlar, matematiksel modelleme süreçleri kullanılarak tasarlanan problem kurma eğitiminin öğrencilerin matematiksel modelleme, yaratıcılık ve problem kurma becerilerini geliştirdiğini göstermiştir. Bu nedenle, problem kurma eğitiminin özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde kullanılabilecek bir araç olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of a problem-posing program designed based on mathematical modeling processes on gifted students' mathematical modeling, problem-posing, and creativity skills. In line with this purpose, a problem-posing instructional program grounded in mathematical modeling processes was designed and implemented. The study group consisted of 24 gifted fourth-grade students who were enrolled in a Science and Art Center (BİLSEM) in Istanbul during the 2024–2025 academic year and were selected using criterion sampling. The study was designed according to the mixed-methods research approach with an intervention design. In the first phase, an experimental design within the quantitative research method was employed. In the second phase, qualitative data were collected through semi-structured interviews, and the data obtained were analyzed using thematic analysis. The findings indicated that there was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of pre-test scores. However, post-test results revealed that the experimental group demonstrated significantly higher levels of mathematical modeling, problem-posing, and creativity skills compared to the control group. The only statistically significant difference in favor of the control group was observed in fluency, which is a sub-dimension of creativity. Moreover, the qualitative findings obtained from the semi-structured interviews were found to support the quantitative results. Overall, the findings suggest that the problem-posing program designed based on mathematical modeling processes contributes positively to the development of students' mathematical modeling, problem-posing, and creativity skills. Therefore, it can be concluded that problem-posing instruction can be used as an effective educational tool in the education of gifted students.