Philip Hitti'de Endülüs
Andalusia in Philip Hitti
- Tez No: 996786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Endülüs Emevileri, Oryantalist, İslam tarihi, European, Andolucia Omayyads, Orientalist, Islamic history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, oryantalist tarihçi Philip Huri Hitti'nin Endülüs tarihine yaklaşımını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel problemi, Hitti'nin Endülüs'ü hangi tarih yazımı perspektifiyle ele aldığı, hangi kaynakları kullandığı ve Endülüs medeniyetini siyasî, sosyal ve kültürel boyutlarıyla nasıl konumlandırdığıdır. Bu bağlamda tezde, Hitti'nin Siyasi ve Kültürel İslâm Tarihi adlı eserinin Endülüs bölümü merkeze alınmıştır. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş; metin analizi, karşılaştırmalı tarihçilik ve kaynak incelemesi teknikleri kullanılmıştır. Hitti'nin kullandığı klasik İslâm kaynakları, Endülüs kronikleri ve modern Batılı çalışmalar değerlendirilmiş; yazarın anlatım dili, olayları yorumlama biçimi ve tarihsel vurguları analiz edilmiştir. İnceleme sürecinde Hitti'nin söyleminde öne çıkan temalar ile geri planda bıraktığı noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, Hitti'nin Endülüs tarihini yalnızca siyasî gelişmeler üzerinden ele almadığı; şehir hayatı, eğitim, bilim ve kültürel etkileşimlere geniş yer verdiği görülmüştür. Bu yönüyle Hitti'nin anlatısının, birçok Batılı tarihçiden ayrıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bazı değerlendirmelerinde genellemelere başvurduğu ve kendi döneminin oryantalist bakış açısının sınırlarını aşamadığı da ortaya konulmuştur. Sonuç olarak bu tez, Hitti'nin Endülüs anlatısının güçlü ve problemli yönlerini ortaya koyarak, Türkçe literatürde eksik kalan bir alanın doldurulmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the approach of orientalist historian Philip Khuri Hitti to the history of al-Andalus. The main problem of the study is to determine how Hitti constructs his narrative of Andalusia, which sources he employs, and how he interprets the political, social, and cultural dimensions of Andalusian civilization. In this context, the Andalusia section of his work Political and Cultural History of Islam constitutes the core of the analysis. The study adopts a qualitative research method and employs textual analysis, comparative historiography, and source criticism. Classical Islamic sources, Andalusian chronicles, and modern Western studies used by Hitti are examined in order to evaluate his narrative style, interpretative framework, and historical emphases. Particular attention is given to the themes highlighted by Hitti as well as the aspects he treats superficially or overlooks. The findings indicate that Hitti does not limit Andalusian history to political events alone, but also places significant emphasis on urban life, education, science, and cultural interactions. This approach distinguishes him from many contemporary Western historians. However, it is also observed that Hitti occasionally resorts to generalizations and remains influenced by the orientalist perspectives of his time. In conclusion, this thesis aims to contribute to Turkish literature by critically reassessing Hitti's portrayal of al-Andalus and by offering a balanced evaluation of his contributions and limitations in Andalusian historiography.