Çocuklar için felsefe yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin argümantasyon becerilerine etkisi
The effect of philosophy for children approach on the argumentation skills of primary school students
- Tez No: 996790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe, Philosophy for children
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Çocuklar İçin Felsefe (Philosophy for Children – P4C) yaklaşımının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin argümantasyon becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, karma yöntemlerden gömülü desenle yürütülmüştür. Araştırma, 2024–2025 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Bayburt ilindeki bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 24 dördüncü sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 10 hafta boyunca haftada iki ders saati müfredata entegre biçimde P4C oturumu uygulanmış, kontrol grubunda mevcut öğretim süreci sürdürülmüştür. Nicel veriler, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kapsamında Yazılı Argümantasyon Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Nitel veriler ise öğrenciler ve öğretmenle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanarak içerik analiziyle çözümlenmiştir. Normallik varsayımı sağlanmadığından nicel veriler parametrik olmayan testler yardımıyla çözümlenmiştir. Bulgular, ön test puanları kontrol edildiğinde deney grubu lehine anlamlı fark olduğunu ve P4C uygulamalarının yazılı argümantasyon becerileri üzerinde güçlü bir etki oluşturduğunu göstermiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin iddia oluşturma, gerekçelendirme ve farklı bakış açılarını değerlendirme becerilerinde gelişim yaşadıklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, P4C yaklaşımının ilkokulda argümantasyon becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda bir öğretim yaklaşımı olarak P4C'nin öğretim süreçlerine entegre edilmesi önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of the Philosophy for Children (P4C) approach on the argumentation skills of fourth-grade primary school students. The study was conducted using an embedded mixed-methods design. The research was carried out during the spring semester of the 2024–2025 academic year with 24 fourth-grade students attending a public primary school in the province of Bayburt. In the experimental group, P4C sessions were implemented in an integrated manner into the curriculum for 10 weeks, two class hours per week, while the control group continued with the existing instructional process. Quantitative data were collected using the Written Argumentation Assessment Form within the framework of a pretest–posttest quasi-experimental design with a control group. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with students and teachers and were analyzed using content analysis. Since the normality assumption was not met, quantitative data were analyzed using nonparametric tests. The findings indicated a statistically significant difference in favor of the experimental group when pretest scores were controlled and demonstrated that P4C practices had a strong effect on students' written argumentation skills. Qualitative findings revealed improvements in students' abilities to construct claims, provide justifications, and evaluate different perspectives. In conclusion, the results suggest that the P4C approach is effective in developing argumentation skills at the primary school level. Accordingly, it is recommended that P4C be integrated into instructional processes as a teaching approach.