Gelişen askeri mikroşebeke topolojilerinin incelenmesi
Investigation of emerging military microgrid topologies
- Tez No: 996789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜÇYETMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Akıllı şebekeler, Elektrik enerjisi, Elektrik şebekesi, Enerji depolama, Intelligence networks, Electrical energy, Elektrical grid, Energy storage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzün enerji güvenliği, sürdürülebilirlik ve esneklik , askeri operasyonların gücü için çok önemlidir. Ordu üsleri ve operasyon bölgeleri, enerji seçeneklerinin herhangi bir kesinti durumunda bağımsız ve kesintisiz çalışması sınırlı zorlu koşullarla karşı karşıyadır. Bu nedenle, askeri imkanlar için mikro şebekeler oluşturmak bir çözüm olarak ortaya çıktı. Bu tez, güçlü askeri mikro şebeke topolojilerini inceleyerek avantajlarını, dezavantajlarını ve uygulama alanlarını incelemeyi sağlıyor. Askeri mikroşebekelerin ek enerji listesi, enerji depolama teknolojileri ve akıllı kontrol sistemleri ile nasıl optimize edilebileceği ele alınmıştır. Gelişmiş topolojiler, yıldız (yıldız), ağ (mesh), halka (ring) ve çoklu mikroşebeke (multi-microgrid) gibi topolojilerden oluşmaktadır. Topolojiler, enerji güvenliği, hata toleransı ve aralıkları açısından karşılaştırılmıştır.Ayrıca siber güvenlik tehditleri, maliyet sorunları ve teknolojik kısıtlamalar gibi askeri mikroşebekelerin karşılaştığı temel sorunlar da ele alınmıştır. Mikroşebekelerin çeşitli türleri ve savaş alanları için özelleştirilebileceği ve değiştirilebilen askeri teknolojilerle entegre edilebileceği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu tez, mikroşebeke topolojilerinin askeri operasyonları üzerindeki olası durumları inceleyerek enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik için yeni çözümler sunmaktadır. Mikroşebekelerin mevcut, güvenilir ve çevre dostu yapısı, çağdaş askeri stratejilerde hayati önem taşıyacak. Tezin sonucunda, mikro şebekelerin tasarımı ve bilgileri ile ilgili akademik ve uygulamalı katılım sağlanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today's energy security, sustainability, and resilience are crucial to the strength of military operations. Army bases and operational areas face challenging conditions where power options are limited to independent and uninterrupted operation in the event of an outage. Therefore, creating microgrids for military capabilities emerged as a solution. This thesis examines robust military microgrid topologies, examining their advantages, disadvantages, and application areas.The article discusses how military microgrids can be optimized with additional energy lists, energy storage technologies, and intelligent control systems. Advanced topologies include star, mesh, ring, and multi-microgrid topologies. Topologies are compared in terms of energy security, fault tolerance, and range. Furthermore, key challenges facing military microgrids, such as cybersecurity threats, cost issues, and technological limitations, are also addressed. It emphasizes that microgrids can be customized for various types and battlefields and integrated with adaptable military technologies. Ultimately, this thesis examines the potential impact of microgrid topologies on military operations and offers new solutions for energy security and sustainability. The availability, reliability, and environmental friendliness of microgrids will be crucial to contemporary military strategies. The thesis is expected to generate both academic and practical contributions to microgrid design and knowledge.