Helikopter ebeveynlik olgusunun sosyal medya ile etkileşim boyutuna ilişkin betimsel bir analiz
A descriptive analysis of the social media interaction dimension of the helicopter parenting phenomenon
- Tez No: 996800
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, helikopter ebeveynlik, dijital rehberlik, blogger ebeveynlik, Instagram anneleri ve babaları, Social media, helicopter parenting, opinion leadership, blogger parents, Instagram mothers and fathers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüzde, ebeveynlerin çocuk yetiştirme biçimleri de bu sürece paralel biçimde değişmiştir. Teknolojik, sosyolojik ve ekonomik dinamiklerin etkisiyle ebeveynlerin çocuklarına yönelik tutumları yeniden şekillenmiş, bu durum yeni ebeveynlik türlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.“Helikopter ebeveynlik”kavramı, ebeveynlerin çocuklarının hayatına aşırı ölçüde müdahil olmalarını ve onların karar süreçlerinde belirleyici bir rol üstlenmelerini ifade etmektedir. Bu tez çalışması, sosyal medya kullanımının ebeveynlik üzerindeki etkilerini helikopter ebeveynlik bağlamında incelemektedir. Çalışmanın odağında, geniş takipçi kitlesine sahip blogger anne ve baba hesaplarının ebeveynlik algılarını nasıl şekillendirdiği yer almaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; Instagram platformunda yedi farklı ebeveyn hesabının paylaşımları amaçlı örneklem analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal medyanın ebeveyn davranışlarını dönüştürdüğünü göstermektedir. Blogger annelerin, dijital ortamda birer kanaat önderi konumuna yükseldikleri belirlenmiştir. Blogger babaların ise bakım emeğini görünür kılarak, geleneksel babalık rollerinin ötesine geçen bir temsil sundukları gözlemlenmiştir. Araştırma, sosyal medyanın ebeveynlik pratiklerini yeniden şekillendiren güçlü bir iletişim alanı oluşturduğunu ve ebeveynlerin çevrimiçi kimlik performanslarının toplumsal normlar üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where digital transformation is rapidly accelerating, parenting practices have also evolved in parallel with this process. Influenced by technological, sociological, and economic dynamics, parents' attitudes toward their children have been reshaped, paving the way for the emergence of new parenting styles. The concept of“helicopter parenting”refers to parents being excessively involved in their children's lives and assuming a decisive role in their decision- making processes. This thesis examines the impact of social media use on parenting within the context of helicopter parenting. The focus of the study is on how popular blogger mother and father accounts shape parenting perceptions. Adopting a qualitative research approach, the study evaluates the posts of seven different parenting accounts on Instagram through a descriptive content analysis method. The findings reveal that social media transforms parental behaviors. It has been identified that blogger mothers have become opinion leaders in the digital environment. Blogger fathers, on the other hand, make care work visible and present a representation that goes beyond traditional fatherhood roles. The research demonstrates that social media constitutes a powerful communication space that reshapes parenting practices and that parents' online identity performances influence social norms.