Uluslararası kuruluşların yerel kuruluşlara etkileri: Göç ve mülteciler üzerine çalışan sivil toplum örgütlerinde eşbiçimlilik (İzomorfizm)
The effects of international organizations on local organizations: Isomorphism in civil society organizations working on migration and refugees
- Tez No: 996805
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET LÜTFİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal eşbiçimlilik, Yerel sivil toplum kuruluşları, Uluslararası kuruluşlar, Göç ve mülteci alanı, Kaynak bağımlılığı, Institutional isomorphism, Local civil society organizations, International organizations, Migration and refugee field, Resource dependence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Türkiye'de göç ve mültecilik alanında faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının uluslararası kuruluşlarla geliştirdiği ilişkiler sonucunda geçirdiği kurumsal dönüşümü incelemektedir. Yeni kurumsalcılık literatürü çerçevesinde ele alınan çalışma, uluslararası fon mekanizmaları, mevzuat düzenlemeleri ve profesyonel ağların, yerel örgütlerde nasıl bir eşbiçimlilik dinamiği yarattığını analiz etmektedir. Araştırmanın temel amacı, uluslararası kuruluşlarla kurulan iş birliklerinin ve kaynak bağımlılığı ilişkilerinin, zorlayıcı, taklitçi ve normatif mekanizmalar üzerinden yerel STK'ları hangi açılardan benzeştirdiğini ortaya koymaktır. Çalışma nitel bir araştırma deseniyle yürütülmüş, göç alanında çalışan yerel STK yöneticileri, proje sorumluları ve saha çalışanlarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve tematik analiz yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular, fon sağlayıcıların teknik gereklilikleri, ulusal mevzuatın hesap verebilirlik ve raporlama yükümlülükleri ile uluslararası aktörlerin kurumsal standartlarının, yerel örgütlerde güçlü bir zorlayıcı eşbiçimlilik yarattığını göstermektedir. Bu baskı; bürokratikleşme, prosedürlerin kurallaşması, MEAL birimlerinin oluşturulması ve raporlama süreçlerinin standartlaşması gibi sonuçlara yol açmaktadır. Ayrıca, belirsizliğin yüksek olduğu durumlarda yerel STK'ların uluslararası örgütlerin yerleşik uygulamalarını model alması, taklitçi eşbiçimliliği beslemektedir. Proje yönetimi döngüleri, gösterge setleri ve vaka yönetimi şemaları bu eğilimi somutlaştıran alanlardır. Normatif eşbiçimlilik ise ortak eğitim programları, meslekleşme eğilimleri ve profesyonel etik kodlar üzerinden ortaya çıkmakta; alanda giderek paylaşılan bir uzmanlık dili yaratmaktadır. Araştırma, tüm bu baskılara rağmen yerel STK'ların yalnızca pasif alıcılar olmadığını, tersine seçici uyarlama, törensel uyum ve hibritleşme stratejileriyle hem uluslararası meşruiyeti korumaya hem de yerel bağlamın ihtiyaçları doğrultusunda hareket alanı yaratmaya çalıştıklarını göstermektedir. Tez, bu yönüyle uluslararası iş birliklerinin yerel STK'larda aynı anda hem kapasite geliştirme hem de bağımlılık üretme gibi çift yönlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymakta ve göç alanındaki kurumsal dönüşüme ilişkin literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Local civil society organizations (CSOs) working in the field of migration and refugees in Turkey have, over the past decade, established increasingly intensive and institutionalized forms of cooperation with international organizations. This process not only expands access to new funding sources and enlarges the scale of projects, but also generates strong institutional pressures that transform the structures, operations, and organizational language of local CSOs. This thesis examines this transformation through the lens of neo-institutional theory and investigates processes of institutional isomorphism within local CSOs operating in the migration and refugee field in Turkey. The central question of the study is how partnerships with international organizations and the resulting resource-dependence relations lead local organizations to become more alike through coercive, mimetic, and normative mechanisms. The research is designed as a qualitative study employing a multiple-case approach. Semi-structured interviews were conducted with managers, project staff, and field personnel of local CSOs working on migration and refugee issues; the data were analyzed through descriptive and thematic analysis techniques. The findings indicate that the conditionality regimes of international funders, national legislation (particularly regulations on associations law, migration governance, and personal data protection), and institutional relationship networks generate strong coercive isomorphic pressures on local CSOs. These pressures result in the standardization of reporting and auditing procedures, the establishment of MEAL units, the formalization of internal procedures, and increased bureaucratization. Under conditions of uncertainty and competition, the rapid imitation of“successful”international models and best practices by local CSOs reinforces mimetic isomorphism. Project cycle management, indicator frameworks, case-management schemes, and visibility practices emerge as prominent domains where this dynamic is observed. Meanwhile, joint training programs, professional networks, ethical codes, and trends toward professionalization contribute to normative isomorphism by producing a shared language of expertise and a common organizational habitus. The thesis also demonstrates that despite these pressures, local CSOs are not entirely passive actors; through ceremonial compliance, selective adaptation, and hybrid organizational strategies, they seek simultaneously to maintain international legitimacy and preserve room for maneuver in response to local contextual needs. Thus, the study reveals that international collaborations create a dual dynamic for local CSOs, strengthening organizational capacity while simultaneously deepening dependency.