Turizm çalışanlarının biyoçeşitlilik farkındalığı ile biyoçeşitlilik kaybı ve reddi üzerine bir araştırma: Manavgat örneği
A study on tourism workers' biodiversity awareness and biodiversity loss and rejection: The case of Manavgat
- Tez No: 996861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÇİNBİLGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Biyoçeşitlilik, Biyoçeşitlilik Kaybı, Ekoturizm, Manavgat, Sürdürülebilir Turizm, Biodiversity, Biodiversity Loss, Ecotourism, Manavgat, Sustainable Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı biyoçeşitlilik farkındalığı ile biyoçeşitlilik kaybı arasındaki ilişkiyi Manavgat özelinde incelemek; bölgenin önemli bir paydaşı olan turizm çalışanlarının konuya ilişkin bilgi, tutum ve algı düzeylerini değerlendirmektir. Turizm sektörü, doğal çevreyi hem ekonomik faaliyetlerin temel girdisi olarak kullanan hem de çevresel baskıların ortaya çıkmasında belirleyici olabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle turizm sektöründe çalışan bireylerin doğal çevreye yönelik algıları, ekolojik sürdürülebilirliğin sağlanmasında kritik bir parametre olarak ele alınmaktadır. Araştırmanın evrenini, 2025 yılının ağustos ayı itibarıyla Manavgat'ın Side bölgesinde bulunan 295 otelde çalışan yaklaşık olarak 68.758 turizm çalışanı kapsamaktadır. Örneklemini ise evren içerisinden seçilen Manavgat Side otellerinde çalışan 413 katılımcı oluşturmaktadır. Seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden“Kolayda Örnekleme”tekniği kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan turizm çalışanlarının %55.7'si erkek (n=230), %44.3'ü (n=183) kadındır. Araştırmada Özyurt (2019) tarafından geliştirilen“Biyoçeşitlilik Farkındalık Ölçeği”; Menzel ve Bögehölz (2007) tarafından geliştirilmiş ve Dervişoğlu (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan“Biyoçeşitlilik Kaybı ve Reddi Ölçeği”kullanılmıştır. 413 katılımcıya uygulanan anket soruları SPSS 26.00 programı ile analiz edilmiştir. Biyoçeşitlilik kaybına yönelik algı ölçekleri genel ve alt boyut puanları ile biyoçeşitlilik farkındalık genel ve alt boyut puanları arasındaki ilişkide Pearson korelasyon yöntemi; demografik değişkenlere göre ölçek ve alt boyut puanlarının karşılaştırılmasında parametrik yöntemler kullanılmıştır. Buna göre iki kategorili değişkenlere her iki ölçek genel ve alt boyut puanları bağımsız gruplar t testi yöntemiyle karşılaştırılmış olup ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde ise tek yönlü varyans analiz yöntemi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA için edilen anlamlı farklılık durumunda farkın kaynağı LSD çoklu karşılaştırma yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre biyolojik çeşitlilik kaybına yönelik algı düzeyi ile biyolojik çeşitlilik farkındalık düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyli ilişki tespit edilmiştir. Turizm çalışanlarının demografik değişkenler bakımından biyoçeşitlilik farkındalıklarına yönelik algı düzeyleri incelendiğinde katılımcıların cinsiyet, yaş, gelir durumu, eğitim durumu, medeni durum ve çalışılan birim değişkenleri bakımından anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir. Biyoçeşitlilik kaybına yönelik algı düzeyleri incelendiğinde cinsiyet ve gelir durumu değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılığa rastlanmazken katılımcıların yaş, eğitim durumu, medeni durum ve çalışılan birim değişkenleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma olduğu saptanmıştır. Elde edilen veriler ışığında turizm çalışanlarının biyoçeşitlilik farkındalıklarını artıracak ve biyoçeşitlilik kaybının farkına varmalarını sağlayacak etkinliklere yer verilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A STUDY ON TOURISM WORKERS' BIODIVERSITY AWARENESS AND BIODIVERSITY LOSS AND REJECTION: THE CASE OF MANAVGAT The primary objective of this study is to examine the relationship between biodiversity awareness and biodiversity loss in Manavgat and to assess the knowledge, attitudes, and perceptions of tourism workers, who are key stakeholders in this region. The tourism sector has a structure that both uses the natural environment as a fundamental input for economic activities and can be a decisive factor in the emergence of environmental pressures. Therefore, the perceptions of individuals working in the tourism sector regarding the natural environment are considered a critical parameter in ensuring ecological sustainability. The study population comprises approximately 68.758 tourism workers employed in 295 hotels in the Side region of Manavgat as of August 2025. The sample consists of 413 participants selected from the population working in Manavgat Side hotels. The“convenience sampling”technique, one of the non-selective sampling methods, was used. Of the tourism workers comprising the sample, 55.7% were male (n=230) and 44.3% (n=183) were female. In the study, the“Biodiversity Awareness Scale”developed by Özyurt (2019) and the“Biodiversity Loss and Denial Scale”developed by Menzel and Bögehölz (2007) and adapted into Turkish by Dervişoğlu (2007) were used. The survey questions administered to 413 participants were analyzed using the SPSS 26.00 program. The Pearson correlation method was used to examine the relationship between the overall and subscale scores of the biodiversity loss perception scales and the overall and subscale scores of the biodiversity awareness scales. Parametric methods were used to compare the scale and subscale scores according to demographic variables. Accordingly, for two-category variables, both the general and sub-dimension scores of the scales were compared using the independent groups t-test method, while for variables with more than two categories, the one-way analysis of variance (ANOVA) method was used. In cases of significant differences detected by ANOVA, the source of the difference was compared using the LSD multiple comparison method. According to the results of the study, a high positive correlation was found between the level of perception of biodiversity loss and the level of awareness of biodiversity. When examining the perception levels of tourism workers regarding biodiversity awareness in terms of demographic variables, it was found that there were significant differences among participants in terms of gender, age, income status, education status, marital status, and unit of employment. When examining levels of awareness regarding biodiversity loss, no significant differences were found in terms of gender and income status variables, while statistically significant differences were found in terms of participants' age, education status, marital status, and workplace variables. Based on the data obtained, it is recommended that activities be included to increase tourism workers' awareness of biodiversity and make them aware of biodiversity loss.