Dijital pazarlamada sosyal medya aktivitelerinin tüketicilerin satın alma niyetine etkisi
The impact of social media activities in digital marketing on consumers' purchase intention
  1. Tez No: 996895
  2. Yazar: İLKNUR BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ERSOY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan ağıza pazarlama, Elektronik pazarlama, Sosyal medya, Word of mouth marketing, Electronic marketing, Social media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyal medya pazarlama aktivitelerinin tüketicilerin satın alma niyetleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, sosyal medya pazarlama aktivitelerinin beş temel boyutu etkileşim, bilgisellik, kişiselleştirme, trend olma ve ağızdan ağıza iletişim satın alma niyetindeki işlevi bağlamında teorik ve ampirik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş, çevrimiçi anket yoluyla 406 katılımcıdan veri toplanmış ve istatistiksel analizler kullanılarak hipotezler test edilmiştir. Bulgular, sosyal medya pazarlama aktivitelerinin tüm boyutlarının satın alma niyeti üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle trend olma ve ağızdan ağıza iletişim boyutlarının tüketicilerin satın alma niyetinde en yüksek, etkileşim boyutunun ise en düşük etkiye sahip olduğu gözlemlenmektedir. Sonuçlar, sosyal medya pazarlaması stratejilerinde bu boyutların bütüncül bir şekilde ele alınmasının kritik önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Çalışma hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de işletmelere sosyal medya kampanyalarını daha etkin tasarlama konusunda yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of social media marketing activities on consumers' purchase intentions. In the research, the five fundamental dimensions of social media marketing activities -interaction, informativeness, personalization, trendiness, and word-of-mouth communication- were evaluated theoretically and empirically in terms of their role in purchase intention. A quantitative approach was adopted in the study, data was collected from 406 participants via an online survey, and hypotheses were tested using statistical analyses. The findings show that all dimensions of social media marketing activities have a significant effect on purchase intention. In particular, it is observed that the trendiness and word-of-mouth communication dimensions have the highest effect on consumers' purchase intention, while the interaction dimension has the lowest effect. The results reveal that it is critically important to address these dimensions holistically in social media marketing strategies. The study contributes to the academic literature and also serves as a guide for businesses in designing more effective social media campaigns.