Nietzsche'de güç istenci perspektifinden köle-efendi ahlakı
Master-slave morality from the perspective of the will to power in Nietzsche
  1. Tez No: 996926
  2. Yazar: KENYAN ALPHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHATTİN UZUNLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Güç istenci, Nietzsche, Friedrich Wilhem, Özgürlük, Morality, Power will, Nietzsche, Friedrich Wilhem, Freedom
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Nietzsche'nin felsefesinin temel kavramlarından biri olan“güç istenci”perspektifinden köle-efendi ahlakı ayrımı ele alınmaktadır. Nietzsche'ye göre varoluş, temelinde güç-istencinin işleyişiyle şekillenir; tüm canlı süreçlerin ve değer oluşumlarının arkasında ise kendini aşmaya yönelen bir hareket bulunur. Bu bağlamda ahlak, evrensel ve tarafsız ilkelerden değil, farklı toplumsal grupların güç istençlerinden doğar. Nietzsche, tarih boyunca köle ve efendi sınıfları arasında süregelen bir mücadele olduğunu savunur. İyinin ve Kötünün Ötesinde adlı eserinde, dünyada egemen olan iki temel ahlak tipi olarak köle ve efendi ahlakını ortaya koyar. Köle ahlakında yüceltilen sadakat, merhamet ve yardımseverlik gibi değerler, bireysel gelişimden ziyade sürünün korunmasına hizmet eder; bu durum bireylerin potansiyellerini bastırarak yaratıcı düşüncenin önünde engel oluşturur. Buna karşılık efendi ahlakının egemen olduğu bir anlayışta birey, kendini özgürce ifade edebilir ve kendi değerlerini yaratma imkânı bulur. Nietzsche, Batı kültürünün ve özellikle Hristiyanlığın köle ahlakına dayandığını ve bu durumun güç istencini bastırarak yaşamı küçümsediğini ileri sürer. Ona göre insanlığın yeniden yükselişi, güç istencini olumlayan yaratıcı bir değer anlayışıyla mümkündür. Bu çalışma, güç istenci kavramını ahlak ve özgürlük problemi bağlamında ele alarak, Nietzsche'nin bu kavramının yalnızca ontolojik bir ilke değil, aynı zamanda ahlakın yeniden değerlendirilmesine imkân tanıyan eleştirel ve kurucu bir perspektif sunduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the distinction between slave and master morality from the perspective of“will to power,”one of the fundamental concepts of Nietzsche's philosophy. According to Nietzsche, existence is fundamentally shaped by the functioning of the will to power; behind all living processes and value formations lies a movement toward self-transcendence. In this context, morality does not arise from universal and impartial principles, but from the will to power of different social groups. Nietzsche argues that there has been an ongoing struggle between slave and master classes throughout history. In his work Beyond Good and Evil, he presents slave and master morality as the two fundamental types of morality that prevail in the world. Values such as loyalty, compassion, and benevolence, which are exalted in slave morality, serve the preservation of the herd rather than individual development; this suppresses the potential of individuals and hinders creative thought. In contrast, in an understanding dominated by master morality, the individual can freely express themselves and find the opportunity to create their own values. Nietzsche argues that Western culture, and particularly Christianity, is based on a slave morality, which suppresses the will to power and devalues life. According to him, the resurgence of humanity is possible only through a creative understanding of values that affirms the will to power. This study examines the concept of the will to power within the context of the problems of morality and freedom, arguing that Nietzsche's concept offers not only an ontological principle but also a critical and constitutive perspective that allows for a reassessment of morality.