New materialist meaning-making in modernist poetry:Multiple agencies in T. S. Eliot's works
Modernist şiirde yeni materyalist anlam yaratımı: T. S. Eliot'ın eserlerinde çoklu eyleyiciler
- Tez No: 996927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARGARET JEANNE MARİE SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amerikan şiiri, Edebi eleştiri, Eliot, Thomas Stearns, Hiper nesneler, Modern şiir, Posthuman, Posthümanizm, Yeni maddecilik, Özne-nesne ilişkisi, İngiliz şiiri, American poetry, Literary criticism, Eliot, Thomas Stearns, hyperobjects, Modern poem, Posthuman, Posthumanism, New materialism, Subject-object relation, British poem
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, T. S. Eliot'un şiirini yeni materyalizm ve obje odaklı düşünce çerçevesinden ele alan eleştirel bir yeniden okuma sunmakta; Eliot'un modernist şiirsellik kuramı, çağdaş kuramsal tartışmalarla kesişen insandışı eyleyicilik, maddesel dolanıklık ve ontolojik ölçek sorularını nasıl harekete geçirdiğini tartışmaktadır. İnsanmerkezci ve salt simgesel okumaların ötesine geçen bu çalışma, şiirsel anlamın, birleşik ve içsel bir öznenin ifade edilmesinden ziyade dil, nesneler, çevreler ve kuvvetler arasındaki etkileşimden doğduğunu savunan maddesel-söylemsel bir yaklaşımı benimser. Bu müdahalenin merkezinde, Eliot'un“nesnel eşleşim”kavramının“obje odaklı eşleşim”olarak yeniden formüle edilmesi ve bunun nihai olarak“hipernesne(l) eşleşim”kavramına doğru genişletilmesi yer alır. Seçili şiirler üzerinden yürütülen kırınımsal okumalar, Eliot'un şiirlerinin maddenin eyleyiciliğini, bedenlerin geçirgenliğini ve zaman ile din gibi insan algısını aşan geniş yapıları nasıl görünür kıldığını ortaya koyar. Tezin her bölümü, baskın bir şiirsel yönelimi belirli bir kuramsal mercekle ilişkilendirir: yaşamsal maddesellik, gündelik ve doğaya dair nesnelerin etkinliğini öne çıkarır; beden-ötesi-geçişkenlik, beden ile çevre arasındaki karşılıklı aktarımı merkezine alır; hipernesne kuramı ise şiirlerin, insanın anlama ölçeğini aşan zamansal ve tinsel biçimlerle kurduğu ilişkiyi açığa çıkarır.“Nesnel”olandan“obje”ye ve nihayet“hipernesne(l)”olana uzanan bu kavramsal kaymayı izleyerek bu tez, Eliot'un şiirinde anlamın temsili bir çözüme değil, maddesel-söylemsel bir sürece yerleştirildiğini savunur. Bu doğrultuda Eliot'u, modernist şiiri posthümanist ve ekolojik ufuklar içinde yeniden düşünmek açısından kilit bir figür olarak konumlandırır ve şiirsel biçimin maddesel yaşamına odaklanmak için yeni bir eleştirel söz dağarcığı önerir.
Özet (Çeviri)
This dissertation offers a critical re-reading of T. S. Eliot's poetry through the lens of new materialist and object-oriented thought, arguing that Eliot's modernist poetics engage questions of nonhuman agency, material entanglement, and ontological scale that resonate with contemporary theoretical debates. Moving beyond anthropocentric and purely symbolic readings, the study adopts a material-discursive approach in which poetic meaning emerges from the interaction of language, objects, environments, and forces rather than from the expressive interiority of a unified subject. Central to this intervention is a reformulation of Eliot's“objective correlative”as an“object-oriented correlative,”culminating in the concept of the“hyperobjective correlative.”Through diffractive readings of the selected poems, the dissertation demonstrates how Eliot's poems foreground the agency of matter, the permeability of bodies, and the presence of expansive structures such as time and religion. Each chapter aligns a dominant poetic orientation with a distinct theoretical lens: vital materiality highlights the activity of everyday and elemental objects; transcorporeality attends to bodily and environmental permeability; and hyperobject theory elucidates the poems' engagement with temporal and spiritual forms that exceed human perception. By tracing a conceptual shift from“objective”to“object”and ultimately to“hyperobject,”the dissertation argues that Eliot's poetry relocates meaning from representational resolution to material-discursive process. In doing so, it argues that Eliot can be positioned as a pivotal figure for rethinking modernist poetry within posthumanist and ecological horizons, and offers a new critical vocabulary for attending to the material life of poetic form.