Start-Up'ların marka kişiliğinin tüketici algısına etkisi: Türkiye'deki Start-Up'lar üzerine bir araştırma
The effect of brand personality of Start-Ups on consumer perception: A research on Start-Ups in Türkiye
- Tez No: 996936
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Business Administration, Communication Sciences, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Start-Up Şirketleri, Marka kişiliği, Marka Farkındalığı, Tüketici Algısı, Rekabet Üstünlüğü, Start-Up Companies, Brand Personality, Brand Awareness, Consumer Perception, Competitive Advantage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmanı konusu, Start-Up'ların marka kişiliğinin, tüketici algısına etkileri kapsamında Türkiye'deki Start-Up'ların araştırılmasıdır. Çalışmanın sorularına cevap bulabilmek için demografik bilgiler,“Marka Kişiliği”ve“Tüketici Algısı”ölçekleri kullanılmıştır. Bu çerçevede araştırmanın örneklemi; Türkiye'de faaliyet gösteren ve Türkiye Merkezli Start-Up'ların tüketicisi olan 468 kişidir. Çalışma için yapılana analizler sonrasında, marka kişiliği boyutlarından yeterlilik düzeyinin, tüketicilerin algısı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca marka kişiliği boyutlarından samimiyet, coşku, yeterlilik, çok yönlülük ve sağlamlık boyutlarının, tüketicilerin, cinsiyetine, eğitim durumuna, yaşına, farklılık gösterdiği tespit edilmiş; buna karşılık tüketicilerin algılarının tüketicilerin cinsiyetine, eğitim durumuna, yaşına, farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca marka kişiliği boyutlarından samimiyet, coşku, yeterlilik, çok yönlülük ve sağlamlık boyutlarının ve tüketicilerin algılarının; işletme türüne ve aktif çalışma sürelerine göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The subject of this study is the investigation of Start-Ups in Turkey within the scope of the effects of Start-Up brand personality on consumer perception. Demographic information and the 'Brand Personality' and“Consumer Perception”scales were used to answer the study's questions. Within this framework, the sample for the research consisted of 468 consumers of Start-Ups operating in Turkey and based in Turkey. Following the analyses conducted for the study, it was determined that the level of adequacy among the brand personality dimensions had an effect on consumer perception. Furthermore, it was determined that the brand personality dimensions of sincerity, enthusiasm, competence, versatility, and reliability differed according to consumers' gender, educational status, and age; conversely, it was determined that consumers' perceptions did not differ according to consumers' gender, educational status, or age. Furthermore, it was found that the brand personality dimensions of sincerity, enthusiasm, competence, versatility, and reliability, as well as consumers' perceptions, did not differ according to business type and length of active employment.