Tip 2 diabetes mellitus hastalarında adropin gen ekspresyon seviyelerinin araştırılması
Investigation of adropin gene expression levels in patients with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 996967
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL URHAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Adropin, Adropin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Adropin, 'ENHO' isimli gen tarafından kodlanan, karbonhidrat ve lipid metabolizmasında görev alan bir peptid hormondur. İskelet kasında glukoz oksidasyonunun artırılıp yağ asidi oksidasyonunun azaltılması, periferik dokularda glukozun kullanımının artırılması, hepatik glukoz üretiminin baskılanması gibi fonksiyonları adropini Tip 2 Diabetes Mellitus ile yakından ilişkili bir konuma getirmektedir. Bu çalışmada amacımız adropinin Tip 2 diyabet üzerindeki rolünü araştırmaktır. Çalışmamızda 40 Tip 2 Diabetes Mellitus hastası, 26 prediyabet hastası ve 41 sağlıklı bireyden oluşan 3 grup oluşturulmuştur. EDTA'lı tüplere alınan tam kandan RNA izolasyonu, cDNA sentezi ve ardından Real-Time PCR deneyleri gerçekleştirilmiş ve tüm gruplardaki ENHO gen ekspresyon seviyeleri karşılaştırılmıştır. Biyokimya tüpüne alınan kan santrifüj edilerek serum elde edilmiş ve ELISA yöntemiyle serum adropin düzeylerine bakılmıştır. Veriler IBM SPSS versiyon 27 ile analiz edilmiştir. Tip 2 DM grubunun ENHO gen ekspresyon seviyeleri, kontrol ve prediyabet grubuna göre düşük bulunmuştur. Prediyabet grubunun ENHO gen ekspresyon seviyesi ise Tip 2 DM ve kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Serum adropin düzeyleri kıyaslandığında Tip 2 DM grubu kontrol ve prediyabet grubuna göre yüksek bulunmuştur. Glukoz ve HbA1c değerleri ENHO gen ekspresyonu seviyeleriyle negatif korelasyon göstermiştir. Adropin düzeyleri ve ENHO gen ekspresyon seviyelerinin Tip 2 DM'le ilişkili olduğu ancak çeşitli parametrelerle ve daha büyük örneklemlerle çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Adropin is a peptide hormone that is encoded by the gene called 'ENHO' and is involved in carbohydrate and lipid metabolism. Functions such as increasing glucose oxidation in skeletal muscle and decreasing fatty acid oxidation, increasing glucose utilization in peripheral tissues, and suppressing hepatic glucose production make adropin closely related to Type 2 Diabetes Mellitus. Our aim in this study is to investigate the role of adropin on Type 2 diabetes. In our study, three groups consisting of 40 Type 2 Diabetes Mellitus patients, 26 prediabetes patients and 41 healthy individuals were created. RNA isolation, cDNA synthesis and then Real-Time PCR experiments were performed from whole blood collected in EDTA tubes and Enho gene expression levels in all groups were compared. Blood taken into the biochemistry tube was centrifuged to obtain serum, and serum adropin levels were measured by ELISA method. Data were analyzed with IBM SPSS version 27. ENHO gene expression levels in the Type 2 DM group were found to be significantly lower than those in the control and prediabetes groups. ENHO gene expression levels in the prediabetes group were found to be higher than those in the Type 2 DM and control groups. These results suggest that ENHO expression increased in the prediabetes group for the purpose of protecting metabolism, but ENHO gene expression levels decreased in the Type 2 DM group due to the possibility of metabolism disruption or organ damage in the pancreas/liver. When serum adropin levels were compared, the Type 2 DM group was found to be higher than those in the control and prediabetes groups. Glucose and HbA1c values showed a negative correlation with ENHO gene expression levels. Adropin levels and ENHO gene expression levels are associated with Type 2 DM, but studies with various parameters and larger samples are needed.