Tip 2 diabetes mellitus hastalarında idrar mikroalbuminüri konsantrasyonlarına göre serum ve idrar adropin düzeyleri
Microalbuminuria by concentration serum and urine levels of adropin in patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 366036
  2. Yazar: BURAK ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Diyabetik Nefropati, Adropin, Diabetes Mellitus, Diabetic Nephropathy, Adropin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Diyabet, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, kronik mikrovasküler komplikasyonlarla seyreden, en önemli komplikasyonlarından biri proteinüri ile karakterize diyabetik nefropati olan, artan sayıda hastanın son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) geliştirdiği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Etiyopatogenezde pekçok peptit yapılı hormon yer almakta olup, son yıllarda keşfedilen adropinin glukoz hemostazında görev almasına rağmen diyabet ve nefropati ile ilişkisi henüz çalışılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada, diyabetik hastalarda, serum ve idrar adropin düzeylerinin belirlenmesi, diabetes mellitus ve diyabetik nefropati ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Normoalbüminürik 20, mikroalbüminürik 20, aşikar albüminürik 20 olmak üzere toplam 60 diyabetik hasta ile kontrol grubunu oluşturmak üzere 20 sağlıklı bireyin serum ve idrar adropin düzeyleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemiyle çalışıldı. Serum adropin düzeyleri aşikar albüminürisi olan gurupla kıyaslandığında sağlıklı kontrol, normoalbüminürik, mikroalbüminürik gruplarında anlamlı olarak düşük saptandı (sırasıyla; p= 0.007, p< 0.001, p= 0.008). Adropinin serum kreatinin ve mikroalbüminüri düzeyleri ile pozitif korelasyon gösterdiği saptandı (sırasıyla p= 0.031, r= 0.242 ve p= 0.001, r= 0.379 ). İdrar adropin düzeyi diyabetik hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.001). Normoalbüminürik ve aşikar albüminürik grupla kıyaslandığında mikroalbüminürik grupta idrar adropin düzeyleri düşük tespit edildi (her ikisi için p=0.026). Sonuç olarak; serum adropin düzeylerinin aşikar albüminürik grupta artmış olduğu görülmektedir. Endotelyal fonsiyonlar ve enerji hemostazı ile ilişkili etkinlikleri olan bu peptitin artmış olmasının nedeni renal hemostazı sağlama amaçlı olduğu düşünülebilir. İdrar adropin düzeyinin sadece mikroalbüminürik diyabetik grupta düşük olması, diyabetik nefropatinin klinik olarak tanınabildiği başlangıç döneminde tetiği çeken bir peptit hormon olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROALBUMINURIA BY CONCENTRATION SERUM AND URINE LEVELS OF ADROPIN IN PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES Diabetes mellitus is an important public health problem which organism can not benefit enough from the carbohydrates, fats and proteins due to defects of the effect of the insulin or insülin deficiency, accompanied by chronic microvascular complications with diabetic nephropathy is characterized by proteinuria that the increasing number of patients progress to end stage renal disease (ESRD) . Many peptide hormone made in etiopathogenesis is situated, although adropin which discovered in recent years involves in glucose homeostasis, its relation to diabetes and nephropathy has still not been investigated. Thus, in this research, the determining of serum and urine levels of adropin in diabetic patients, the relationship between adropin and diabetes mellitus with diabetic nephropathy were aimed to investigate. The serum and urine levels of adropin in 20 healthy individuals to form a control group with total of sixty diabetic patients including normoalbuminuric 20, microalbuminuric 20 and overt albuminuric 20 ones were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Serum adropin levels compared with the overt albuminuric group were significantly as lower in healthy control, normoalbuminuric, and microalbuminüric groups (respectively; p= 0.007, p< 0.001, p= 0.008). Adropin were found to be positively correlated with serum creatinine and microalbuminuria levels (respectively; p= 0.031, r= 0.242 ve p= 0.001, r= 0.379 ). Adropin urine levels were significantly as higher in diabetic patients than in healthy controls (p = 0.001). Compared with the normo and microalbuminuric groups, adropin urine levels were lower in microalbuminuric group (p = 0.026 for both). As a result, the serum adropin levels appear to be increased in overt albuminuric group. The cause of increased activity of these peptides associated with endothelial function and energy homeostasis can be considered for renal hemostasis. Urinary adropin levels to be lower only in the diabetic microalbuminuric group, can be identified triggering factor clinically at the initial phase of diabetic nephropathy due to the fact that a peptide hormone.