Sağlık kurumlarında insan kaynakları perspektifinden yetenek yönetimi uygulamaları
Talent management practices from a human resources perspective in healthcare institutions
- Tez No: 996970
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİYE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, Human resources management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla değişen dünyada, kurumlar arasında rekabet oldukça fazladır. Bu rekabet ortamında insan gücü daha da etkili bir hale gelmiştir. Her sektörde insan kaynağı önemlidir fakat bu sektör sağlık kurumları ise insan kaynağı daha da önemli bir hale gelmektedir. Sağlık kurumlarında hizmet doğrudan insan hayatını etkilemesi nedeniyle hata payının sıfır olduğu bu sektörde insan gücünün daha yetkin ve nitelikli olması gerekmektedir. Sağlık sektörü dinamik bir sektör olduğu için çalışanların sürekli olarak eğitimle desteklenmesi yetkinliklerin geliştirilmesi ve kurum bağlılığını arttırmak gerekir. Bu süreçte devreye insan kaynakları yönetimi girmektedir. İKY Günümüzde önemli bir rol oynamaktadır. İKY doğru uygulandığı takdirde kurumların iş gücünün daha iyi planlanması, yetkin ve yetenekli çalışan ortaya çıkarılması ve var olan çalışanı kazanmak adına yetenek yönetim çalışması yapması gerekmektedir. Bu tezin amacı da sağlık kurumlarında insan kaynakları perspektifinden yetenek yönetimi uygulamalarını değerlendirmek ve kurumların yetenek yönetiminde ne durumda olduğu ve nasıl bir uygulama ile yetenek yönetimi kavramını işlediklerini incelemektedir. Bu tezde bulunan bulgular; katılımcıların yaşları 25-34 yaş, 35-44 yaş ve 45-54 yaş aralığı olarak analiz edilmiş ve yaş dağılımına göre katılımcılardan kuşak olarak Y kuşağı (Millennials) hem de X kuşağının katıldığı görülmektedir. Katılımcıların eğitim durumlarına göre eğitim düzeyinin homojen olduğu ve lisans mezunlarının daha baskın olduğu görülmektedir. Katılımcıların çoğunluğu Ankara ve İstanbul ilinde görev almaktadır. Çalışmanın diğer bulgularının analizine göre, hastane yöneticileri ve İK profesyonelleri için yetenekli iş gücünü kuruma çekme ve bağlılık oluşturma konularında somut veriler ve uygulama önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly changing world, competition between institutions is quite high. In this competitive environment, manpower has become even more effective. Human resources are important in every sector, but if this sector is health institutions, human resources become even more important. Since the service in health institutions directly affects human life, the manpower should be more competent and qualified in this sector, where the margin of error is zero. Since the health sector is a dynamic sector, it is necessary to support employees with continuous training, develop competencies and increase corporate loyalty. In this process, human resources management comes into play. HRM plays an important role today. If HRM is applied correctly, organizations need to better plan their workforce, reveal competent and talented employees, and carry out talent management studies in order to win over existing employees. The aim of this thesis is to evaluate talent management practices in health institutions from the perspective of human resources and to examine how institutions are in talent management and what kind of practice they use to process the concept of talent management. The findings in this thesis; The ages of the participants were analyzed as 25-34 years old, 35-44 years old and 45-54 years old, and it was seen that Generation Y (Millennials) and Generation X participated as generations according to the age distribution. It is seen that the education level of the participants is homogeneous according to their educational status and undergraduate graduates are more dominant. The majority of the participants work in Ankara and Istanbul. According to the analysis of other findings of the research, it provides concrete data and implementation recommendations for hospital managers and HR professionals to attract talented workforce and build loyalty.