Dijital sağlık teknolojileri uygulamalarının döngüsel ve yeşil ekonomi perspektifinden ele alınması
Digital health technologies applications from the circular and green economy perspectives
- Tez No: 975050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Döngüsel ekonomi, Sağlık sektörü, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik endeksi, Yeşil ekonomi, Digitalization, Circular economy, Health sector, Sustainability, Sustainability index, Green economy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijital sağlık teknolojileri; sağlık hizmetlerinin coğrafi ve ekonomik erişim alanını genişleterek, fiziksel kaynak kullanımını azaltma yoluyla maliyetleri düşürerek ve hızlı müdahale olanağı ile kriz durumlarında dinamik bir rol oynayarak sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, dijital sağlık teknolojilerinin sağlık endüstrisinde sürdürülebilirliğe olan katkıları, sürdürülebilirlik kavramını açıklayan iki temel yaklaşım bağlamında ele alınmıştır: Döngüsel Ekonomi Yaklaşımı ve Yeşil Ekonomi Yaklaşımı. Sağlık sektörü, karbon ayak izi ve çevresel etki açısından enerji, imalat ve ulaştırma gibi sektörlerin ardından gelmekle birlikte, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %4-5'ini oluşturan önemli bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra, insan sağlığı ve toplumsal refah üzerindeki doğrudan ve kritik rolü nedeniyle sürdürülebilirlik stratejilerinde özel ve öncelikli bir konumdadır. Özellikle pandemi gibi kriz dönemlerinde sektörün kırılganlığının belirginleşmesiyle sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin ve dayanıklılığının ele alınmasının ne denli önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma, alan yazın incelemeleri ile başlamakta, dijital sağlık uygulamalarının döngüsel ekonominin enerji tüketimi, malzeme kullanımı ve atık yönetimi gibi faktörleri üzerindeki etkilerine ve yeşil ekonominin doğal kaynakların korunması ile karbon ayak izi azaltımı prensiplerine odaklanmaktadır. Araştırma kapsamında, sağlık endüstrisinde faaliyet gösteren firmalardan C-seviye yöneticilere ölçekler uygulanmış, görüşleri toplanmış ve değerlendirilmiştir. Veri analizi aşamasında elde edilen bulgular dijital sağlık teknolojilerinin sürdürülebilirlik üzerindeki dönüştürücü etkisini sektör genelinde ve üretici perspektifinden ele almıştır. Tartışma kısmında, mevcut durum ortaya konmuş, yakın ve orta vadeli geleceğe dair gelişim önerileri sunulmuştur. Çalışma, politika yapıcılar, dijital sağlık teknolojileri girişimleri ve kullanıcılar için somut öneriler içermekte olup sektörde sürdürülebilir rekabet avantajları ve gelecek stratejileri açısından yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Digital health technologies make significant contributions to sustainability by expanding the geographic and economic accessibility of healthcare services, reducing costs through decreased use of physical resources, and playing a dynamic role in crisis situations by enabling rapid intervention. In this study, the contributions of digital health technologies to sustainability in the healthcare industry are examined within the framework of two fundamental: the Circular Economy Approach and the Green Economy Approach. Although the healthcare sector ranks behind energy, manufacturing, and transportation in terms of carbon footprint and environmental impact, it still has a significant effect, accounting for approximately 4–5% of global greenhouse gas emissions. Additionally, due to its direct and critical role in human health and societal welfare, the healthcare sector holds a special and priority position in sustainability strategies. The prominence of the sector's fragility during crises has demonstrated how crucial it is to address the sustainability and resilience of healthcare services. The study begins with a literature review and focuses on the impacts of digital health applications on factors such as energy consumption, material use, and waste management within the circular economy, as well as on the principles of natural resource conservation and carbon footprint reduction in the green economy. Within the scope of the research, scales were applied to C-level managers of companies operating in the healthcare industry, and their opinions were collected and evaluated. The findings were analysed with regard to the transformative effect of digital health technologies on sustainability. In the discussion section, the current state presented within the framework of the principles of the circular and green economies, and recommendations for future development are provided. The study contains concrete recommendations for policymakers, digital health technology initiatives, and users, and serves as a guide for sustainable competitive advantages and future strategies in the sector.