10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi Mitinginin emek hareketi açısından toplumsal bellekteki yeri
The place of the October 10 Labour, Peace and Democracy Rally in collective memory from the perspective of the labour movement
- Tez No: 996994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN ÜNAL ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal bellek, Social memory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Neoliberalizm, emek sürecini sermaye birikiminin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandıran ve piyasa mantığını toplumsal yaşamın bütün alanlarına yayan bir yönetişim sistemi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte refah devleti uygulamaları verimsizlik ve piyasa düzenine müdahale söylemleri ile tasfiye edilirken, kamusal hizmetler metalaştırılmakta, sosyal haklar yurttaşlık temelinden koparılarak bireysel performans ve rekabet ilişkileri üzerinden yeniden konumlandırılmaktadır. Emek, yalnızca üretim ilişkileri üzerinden değil eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi yeniden üretim alanlarında da dönüşüme uğratılmaktadır. Bu dönüşüm, dayanışma ve kolektif hak anlayışını aşındırırken bireyi“insan sermayesi”olarak kurgulayan bir emek rejiminin yerleşmesine zemin hazırlamaktadır. Türkiye bağlamında neoliberal politikalar, emek piyasasında esnek ve güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaşması, sendikal örgütlenmenin zayıflatılması ve emeğin siyasal temsil alanının daraltılması üzerinden işlemektedir. AKP dönemi, bu yönelimlerin süreklilik içinde derinleştirildiği bir evre olarak öne çıkmakta özelleştirme uygulamaları, ücret politikaları ve seçici sosyal politika araçları yoluyla emek süreci daha kırılgan bir yapıya bürünmektedir. Bu bağlamda 10 Ekim emek, barış ve demokrasi mitingi, emek hareketinin yalnızca ekonomik taleplerle sınırlı olmayan siyasal ve sınıfsal taleplerini de kamusal alanda görünür kıldığı bir toplumsal eylem olarak ele alınmaktadır. Özellikle miting sırasında gerçekleşen terör saldırılarının ardından, emek hareketinin taleplerinin kamusal alandaki temsilinin medya söylemleri aracılığıyla nasıl çerçevelendiği, hangi anlamların öne çıkarıldığı ya da geri plana itildiği analiz edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, saldırı sonrasında mitingin emeğe ilişkin taleplerinin kamusal alanda nasıl hatırlandığı, görünürlüklerinin ne yönde değiştiği ve bu yönde toplumsal bellekte mitingin emek süreci ile ilişkili olarak hatırlanıp hatırlanmadığını incelemektir. Nitel araştırma yöntemine dayanan bu çalışma kapsamında, 10 Ekim emek, barış, demokrasi mitinginin düzenleyici kuruluşlarının yetkilileri ve üyeleri ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir ve elde edilen veriler tematik analiz aracılığıyla değerlendirilmiştir. Söylem düzeyindeki analizler için Van Dijk'ın Eleştirel Söylem Çözümlemesi yöntemi benimsenmiş, bu kapsamda internette yayın yapan üç gazete belirlenerek bu gazetelerin 10 Ekim mitingine dair haber içerikleri söylem analizine tabi tutularak değerlendirilmiştir. Hatırlama pratikleri, 10 Ekim'i“terör”ve“güvenlik”çerçevesine yerleştirerek mitingin siyasal bağlamını zayıflatmakta ve emek boyutunu ikincilleştirmektedir. Buna karşılık, mitingin emek mücadelesi ve kolektif siyasal talepler ekseninde ele alınması, saldırıyı bu taleplerin hedef alınması olarak anlamlandırmaktadır. Bu ikili hatırlama biçimi, medyada kurulan anlatılar ve gündem tercihleri üzerinden belirginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Neoliberalism has emerged as a system of governance that restructures the labour process in line with the needs of capital accumulation and extends market logic to all spheres of social life. In this process, welfare-state practices are dismantled through discourses of inefficiency and interference with the market order; public services are commodified; and social rights are detached from citizenship and repositioned through individual performance and competitive relations. Labour is transformed not only through production relations but also within spheres of social reproduction such as education, health, and social security. While this transformation erodes solidarity and the notion of collective rights, it paves the way for the consolidation of a labour regime that constructs the individual as“human capital”. In the Turkish context, neoliberal policies operate through the spread of flexible and precarious forms of employment, the weakening of trade-union organisation, and the narrowing of labour's sphere of political representation. The Justice and Development Party (AKP) era stands out as a phase in which these tendencies are deepened in continuity; through privatisations, wage policies, and selective social policy instruments, the labour process has become more fragile. Within this framework, the October 10 Labour, Peace and Democracy Rally is approached as a collective action that made visible in the public sphere the labour movement's political and class demands, not limited to economic claims. In particular, following the terrorist attacks that took place during the rally, the study analyses how the public representation of the labour movement's demands is framed through media discourses, and which meanings are foregrounded or pushed into the background. The aim of the study is to examine how the rally's labour-related demands are remembered in the public sphere after the attack, how their visibility changes, and accordingly whether the rally is remembered in social memory as related to the labour process. Based on a qualitative research design, semi-structured interviews were conducted with officials and members of the organising institutions of the October 10 Labour, Peace and Democracy Rally, and the data were evaluated through thematic analysis. For discourse-level analyses, van Dijk's Critical Discourse Analysis method was adopted; three online newspapers were selected and their news content on the October 10 rally was subjected to discourse analysis. Practices of remembering place October 10 within a“terror”and“security”frame, thereby weakening its political context and relegating its labour dimension to a secondary position. By contrast, approaching the rally within the axis of labour struggle and collective political demands frames the attack as an assault on these demands. This dual mode of remembering becomes salient through the narratives constructed in the media and through agenda-setting preferences.