İki kere farklı öğrencilere yönelik animasyon tabanlı öz-düzenleme müdahalesinin etkililiği
The effectiveness of an animation-based self-regulation intervention for twice-exceptional students
- Tez No: 997001
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, Özel eğitim, Üstün yetenek, İki kere farklı öğrenci, Differentiated instruction, Special education, Gifted, Twice exceptional student
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Üstün zekâ ile eş zamanlı olarak yetersizliğe sahip bireyler iki kere farklı olarak tanımlanmaktadır. Öz-düzenleme, bireylerin yaşamlarında farklı düzey ve niteliklerde var olan, belirli hedeflere ulaşma amacıyla sergilenen, planlı ve döngüsel olarak ortaya konan duygu, düşünce ve davranışlardır. İki kere farklı öğrencilerin öz-düzenleme becerilerinde sınırlılıklar yaşadığı ve bu becerilerin desteklenmesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, öğrenme güçlüğü olan iki kere farklı öğrencilerin hedef öz-düzenleme becerisi olarak belirlenen günü planlama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, tek denekli araştırma desenlerinden katılımcılar arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeliyle tasarlanan, çevrimiçi animasyonlarla farklılaştırılmış bir öz-düzenleme müdahalesi uygulanmıştır. Uygulamanın etkililiğine ve geçerliliğine ilişkin veriler toplanmış; ayrıca araştırmacı günlüğü aracılığıyla uygulayıcının gözlem ve deneyimlerine dayalı destekleyici bulgular elde edilmiştir. Sonuçlar, animasyonlarla farklılaştırılmış öz-düzenleme müdahalesinin katılımcıların günü planlama performanslarını belirlenen ölçüte ulaştırdığını, bu becerinin dört hafta boyunca izleme performansının sürdüğünü ve katılımcıların materyaller arası genelleme kapsamında haftalık planlayıcı kullanımına da belirlenen ölçüt düzeyinde genelleyebildiklerini göstermiştir. Geçerliliğe ilişkin bulgular sosyal ve ekolojik geçerlilik kapsamında incelenmiştir. Sosyal geçerlilik bulguları, uygulama sonrasında planlama davranışında olumlu değişimler, artan motivasyon, sorumluluk bilinci ve alışkanlık gelişimine işaret etmiştir. Ekolojik geçerlilik bulguları ise müdahalenin uzmanlar, aileler ve öğretmenler açısından yüksek düzeyde ekolojik geçerliliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmacı günlüğünden elde edilen bulgular da bu sonuçları desteklemiştir. Elde edilen bulgular alanyazın bağlamında tartışılmış ve bulgular doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals who exhibit giftedness alongside a disability are defined as twice-exceptional. Self-regulation refers to the planned and cyclical processes of emotions, thoughts, and behaviors that individuals employ to achieve specific goals. It is known that twice-exceptional students experience limitations in self-regulation skills, and that supporting these skills is crucial. The purpose of this study was to enhance day planning skills, identified as a target self-regulation skill, in twice-exceptional students with learning disabilities. To this end, a self-regulation intervention differentiated through online animations was implemented using a single-subject multiple-probe design across participants. Data regarding the effectiveness and validity of the intervention were collected. In addition, supportive findings based on the practitioner's observations and experiences were obtained through the researcher's journal. The results showed that the animation-based differentiated self-regulation intervention enabled the participants to reach the predetermined criterion level in their daily planning performance, that this skill was maintained across four weeks of follow-up sessions, and that the participants were able to generalize this skill to the use of a weekly planner at the predetermined criterion level within the scope of material generalization. Validity findings were examined within the scope of social and ecological validity. Social validity findings revealed positive changes in planning behavior, increased motivation, a sense of responsibility, and the development of planning habits following the intervention. Ecological validity findings indicated that the intervention demonstrated a high level of ecological validity from the perspectives of experts, families, and teachers. Findings derived from the researcher's journal further supported these results. The findings were discussed in relation to the existing literature, and recommendations were presented based on the results.