Prone ve supin pozisyonunda yapılan perkütan nefrolitotomi operasyonunda pozisyonun hastanın hemodinamisine etkisi
Hemodynamic effects of prone versus supine positioning during percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 997021
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ARSLAN, DR. ALİ AYTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan nefrolitotomi, prone pozisyon, supin pozisyon, hemodinamik stabilite, renal taş cerrahisi, Böbrek taşları, Percutaneous nephrolithotomy, prone position, supine position, hemodynamic stability, renal stone surgery, Kidney calculi
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada prone ve supin pozisyonda gerçekleştirilen perkütan nefrolitotomi (PNL) operasyonlarının intraoperatif hemodinamik seyir, arter kan gazı değişimleri ve postoperatif klinik sonuçlar açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve randomize tasarlanan çalışmaya ≥2 cm renal taşı bulunan 84 hasta dahil edildi. Hastalar prone (n=42) ve supin (n=42) gruplarına ayrıldı. İntraoperatif kalp atım hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncı ile arter kan gazı parametreleri preoperatif, 30., 60. ve 90. dakikalarda ve postoperatif dönemde kaydedildi. Zamana bağlı değişimler non-parametrik testlerle analiz edildi. Operatif süre, kanama, irrigasyon hacmi, nefrostomi ve hastanede kalış süresi, rezidü taş ve komplikasyon oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Preoperatif parametreler açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Operasyonun ilerleyen safhalarında prone grubunda kan basıncı ve kalp atım hızında anlamlı artış görülürken, supin grupta daha stabil hemodinamik seyir izlendi (p<0.05). Cerrahi süreler değerlendirildiğinde; cerrahi süre, anestezi süresi, pozisyon verme süresi, akses süresi ve skopi süresi prone grubunda anlamlı derecede daha uzun bulundu (sırasıyla p=0.003, p=0.004 ve tüm diğerleri için p<0.001). Operatif parametreler açısından prone grupta kanama miktarı ve irrigasyon hacmi anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.01). Birinci ay kontrastsız BT'de rezidü taş oranı prone grubunda %33.3, supin grubunda %9.5 olarak saptandı (p=0.017). Postoperatif komplikasyon oranı da prone grubunda daha yüksekti (%31.0 vs %9.5, p=0.030). Transfüzyon gereksinimi açısından fark saptanmadı. Supin grupta hastanede kalış ve nefrostomi kalış süresi anlamlı derecede daha kısaydı (p<0.001). Sonuç: Supin pozisyon, benzer cerrahi uygulanabilirliği korurken daha stabil hemodinamik profil, daha düşük kanama, daha az rezidü taş ve daha düşük komplikasyon oranı ile ilişkilidir. PNL'de pozisyon seçimi yapılırken cerrahi teknik kadar hastanın fizyolojik güvenliği de dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the intraoperative hemodynamic course, arterial blood gas changes, and postoperative clinical outcomes of percutaneous nephrolithotomy (PNL) performed in prone and supine positions. Materials and Methods: In this prospective, randomized study, 84 patients with renal stones ≥2 cm were included and divided into prone (n=42) and supine (n=42) groups. Intraoperative heart rate, systolic and diastolic blood pressure, and arterial blood gas parameters were recorded preoperatively, at the 30th, 60th, and 90th minutes intraoperatively, and postoperatively. Time-dependent changes were analyzed using non-parametric tests. Operative duration, blood loss, irrigation volume, nephrostomy duration, length of hospital stay, residual stone rate, and complication rates were compared between groups. Results: No significant differences were observed between groups in preoperative parameters. During the later stages of surgery, the prone group showed significant increases in blood pressure and heart rate, whereas the supine group maintained greater hemodynamic stability (p<0.05). Surgical and anesthesia durations, positioning time, access time, and fluoroscopy time were all significantly longer in the prone group (p≤0.004). Blood loss and irrigation volume were also higher in the prone group (p<0.01). At one-month non-contrast CT, the residual stone rate was significantly higher in the prone group (33.3% vs. 9.5%, p=0.017), as was the postoperative complication rate (31.0% vs. 9.5%, p=0.030). Transfusion requirements were similar between groups. The supine group had shorter nephrostomy duration and hospital stay (p<0.001). Conclusion: While maintaining comparable surgical feasibility, the supine position is associated with greater intraoperative hemodynamic stability, lower blood loss, reduced residual stone rates, and fewer complications. Position selection in PNL should consider not only technical aspects but also the patient's physiological safety.