Jinekolojik kanser hastalarına uygulanan yapılandırılmış psikoeğitim programı
A structured psychoeducation program for patients with gynecological cancer
  1. Tez No: 997121
  2. Yazar: ESRA SAVAŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Psikoloji, Oncology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta psikolojisi, Kemoterapi-kanser-bölgesel perfüzyon, Tıbbi onkoloji, Tıbbi psikoloji, Patient psychology, Chemotherapy-Cancer-Regional Perfusion, Medical oncology, Psychology-medical
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikososyal Onkoloji ve Eğitim Bilim Dalı
Özet
1950'den bu yana kanser hastalarının psikolojik destek gereksinimlerine yönelik çalışmalar hızla artmaktadır. Ülkemizde de bu durum son yıllarda gittikçe artan şekilde önem kazanmıştır. Deneysel tasarım tipinde planlanan araştırmanın amacı Evre I-III jinekolojik kanser hastalarına uygulanan psikoeğitim müdahalesinin kansere tepki tarzı, stresle başa çıkma stilleri, duygudurum profili, hastalık algısı, anksiyete ve depresyon belirtilerine etkisini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini onkoloji enstitüsü jinekoloji polikliniklerine gelen ve araştırma kriterlerine uyan hastalar (deney grubu: 22, kontrol grubu:27) oluşturdu. Fawzy I. Fawzy'nin geliştirdiği“Kanser Hastaları için Yapılandırılmış Psikoeğitim Müdahalesi”araştırmacı tarafından jinekolojik kanser hastalarına uygun hale getirilerek; sağlık eğitimi, başa çıkma becerileri, stres yönetimi ve psikolojik destek konularıyla haftada bir kez 90 dakika 6 hafta şeklinde yürütüldü. Araştırma verileri, Anket Formu, Kansere Tepki Tarzı, Duygudurum Profili, Stresle Başa Çıkma Stilleri, Hastalık Algısı, Beck Depresyon, Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçekleri ile toplandı. Veriler program öncesinde ve sonrasında tüm hastalara uygulandı. Verilerin analizi için deney grubunun kendi içinde karşılaştırılması Wilcoxon Signed Ranks Testi, kontrol grubuyla karşılaştırılması Mann-Whitney U ve Chi-Square Testi kullanıldı. Bulgular; müdahale sonunda deney grubunun kontrol grubuna göre kansere tepki tarzlarında savaşma ruhunun arttığını, çaresizlik, anksiyeteli bekleyiş, kaçınma ve kaderciliğin azaldığını; anksiyete ve depresyon düzeylerinin azaldığını; stresle başa çıkma stillerinde problem çözme ve sosyal destek arama düzeylerinin artıp kaçınmalarının azaldığını, duygudurum profillerinde gerginlik, depresyon, öfke, yorgunluk ve şaşkınlık halinin azaldığını, arkadaşlığın arttığını ve dinçliğin değişmediğini; hastalık algılarında akut süre, döngüsel süre, sonuçlar ve duygusal temsillerin azaldığını, kişisel kontrol, tedavi kontrolü ve hastalığı anlayabilmelerinin arttığını gösterdi. Sonuç olarak, psikoeğitimin jinekolojik kanser hastalarının kansere tepki tarzı, duygudurum profili, hastalık algısı, stresle başa çıkma stilleri, depresyon ve anksiyete düzeylerinde olumlu değişim oluşturduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler
Özet (Çeviri)
Since 1950, the studies of cancer patients need for psychological support is rapidly increasing. This situation has become to apply to our country in recent years. The purpose of this research, planned as an experimental design, was to determine the effect of psychoeducation administered to Stage I-III gynecologic cancer patients on their cancer response style, coping with stress style, mood profile, illness perception, anxiety, and depression symptoms. The research sample was comprised of patients who came to one of the Istanbul medical faculty gynecology clinics and met the research criteria (22 women in the experimental, 27 in the control group). The planned psychoeducation program,“A Structured Psychoeducation Intervention for Cancer Patients”, was developed by Fawzy I. Fawzy for breast cancer patients. Before administration, it was specifically tailored to the gynecologic cancer patients by researcher. The intervention was conducted once a week for an average of 90 minutes on six weeks and carried out the health education, coping skills, stress management and psychological support. The research data was collected using a questionnaire, Mental Adjustment to Cancer Scale, Profile of Mood States Scale, Coping Styles with Stress Scale, Illness Perception, Beck Depression Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale. The data was administered to all patients before and after the program. In the data analysis, the Wilcoxon Signed Ranks Test was used to compare within the experimental group and Mann-Whitney U and Chi-Square tests were used to compare the experimental group to the control group. The findings at the end of the intervention were that, compared to the control group, the experimental group had an increase in fighting spirit, a decrease in helplessness/hopelessness, anxious waiting, avoidance and fatalism in cancer response styles; a decrease in levels of anxiety and depression; a decrease in avoidance and increase in problem solving and social support searching levels of coping styles within stress, a decrease in nervousness/anxiety, anger/aggression, depression/sadness, fatigue/idleness, confusion, an increase in friendship and no change in robustness/activity of mental adjustment to cancer; a decrease in acute/chronic timeline, cyclical timeline, consequences and emotional representations, an increase in personal control, treatment control and illness coherence of illness perception. As a result, psychoeducation was determined to lead to a positive change in gynecologic cancer patients' cancer response style, mood profile, illness perception, coping style with stress, depression and anxiety.