The impact of financial literacy and emotional states on the risk behavior of individual investors
Finansal okuryazarlik ve duygusal durumlarin bireysel yatirimcilarin risk davranişlari üzerindeki etkisi
- Tez No: 997122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uygunluk, Finansal Okuryazarlık, Genel Riskten Kaçınma, Kontrol Odağı, Aşırı Güven, Risk Alma Davranışı JEL Sınıflandırmaları: G0, Denetim odağı, Risk alma davranışı, Riskten kaçınma, Agreeableness, Financial Literacy, General Risk-Aversion, Locus of Control, Overconfidence, Risk-Taking Behavior JEL Classifications: G0, Risk taking behavior, Risk aversion
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, duygusal ve psikolojik faktörlerin, özellikle kontrol odağı, aşırı güven, riskten kaçınma, kabul edilebilirlik ve finansal okuryazarlığın bireysel yatırımcılar arasındaki risk alma davranışı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu amaçla Delhi-NCR bölgesindeki 338 bireysel yatırımcıdan veri topladık ve bunlar daha sonra Kısmi En Küçük Kareler (PLS) -Yapısal Denklem Modellemesi (SEM) 4 nesli (Sürüm 4.0.9.2) kullanılarak analiz edildi. Yatırım kararlarının ana belirleyicilerini belirlemek için yapılar arasındaki hem doğrudan hem de dolaylı bağlantılar araştırıldı. Sonuçlar, kabul edilebilirlik ile risk alma davranışı arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğunu ve dolayısıyla akran etkisinin yatırım kararları üzerindeki önemini gösterdiğini göstermektedir. Ayrıca zihinsel muhasebe... finansal okuryazarlığın Norberg ve ark.'da bir artışa yol açtığı gerçeğiyle ortaya çıkar ve desteklenir. 487 yatırımcının aşırı güveni, ancak daha yüksek risk almaya yol açmaz. Ayrıca, genel riskten kaçınmanın da risk alma üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi oldu ve kontrol odağı kabul edilebilirlik yoluyla dolaylı bir etki yarattı.
Özet (Çeviri)
This research examines the effects of emotional and psychological factors, specifically locus of control, overconfidence, risk aversion, agreeableness, as well as financial literacy, on risk-taking behavior among individual investors. For the purpose, we have collected data from 338 individual investors in the region of Delhi-NCR, which were then analyzed through the use of the Partial Least Squares (PLS)-Structural Equation Modeling (SEM) 4 generation (Version 4.0.9.2). Both direct and indirect links between constructs were investigated to determine the major predicators of investment decisions. The results indicate that there is a positive and significant association between agreeableness and risk-taking behavior, thus showing the importance of peer effect on investment decisions. In addition mental accounting... occurs and is supplemented by the fact that financial literacy leads to an increase in Norberg et al. 487 investor overconfidence, which however does not lead to higher risk taking. Furthermore, general risk aversion also had a direct negative effect on risk taking, and locus of control produced an indirect effect through agreeableness.