Yenilenebilir enerji ile desteklenmiş lisanslı depoculuğun sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde incelenmesi: Batman LİDAŞ örneği
An examination of licensed warehousing supported by renewable energy within the framework of sustainable development goals: The Batman LİDAŞ example
  1. Tez No: 997128
  2. Yazar: NURULLAH YANAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Ekonomi, Energy, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji ekonomisi, Finansal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, Energy economy, Financial sustainability, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Artan enerji ihtiyacı, fosil yakıtların yol açtığı çevresel sorunlar ve tarım sektöründe yaşanan yapısal problemler, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını ön plana çıkarmaktadır. Bu bağlamda lisanslı depoculuk sistemi, tarımsal ürünlerin modern ve güvenli koşullarda depolanmasını sağlayarak üretici gelirlerinin artırılmasına, piyasa istikrarının sağlanmasına ve tarım sektöründe verimliliğin yükseltilmesine katkı sunmaktadır. Çalışmada öncelikle sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji ve lisanslı depoculuk kavramları teorik çerçevede ele alınmış, ardından yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin lisanslı depolarda kullanımının ekonomik ve çevresel etkileri analiz edilmiştir. Uygulama bölümünde Batman ilinde faaliyet gösteren Batman Lisanslı Depo Anonim Şirketi (LİDAŞ) bünyesinde kurulu çatı tipi güneş enerjisi santraline ait günlük, aylık ve yıllık üretim verileri kullanılarak maliyet, enerji verimliliği ve çevresel fayda analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, lisanslı depoların yenilenebilir enerji ile desteklenmesinin enerji maliyetlerini azalttığını, karbon salınımını düşürdüğünü ve işletmelerin ekonomik sürdürülebilirliğine olumlu katkı sağladığını göstermekte olup, yenilenebilir enerji ile desteklenmiş lisanslı depoculuk sisteminin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında önemli bir araç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing energy demand, environmental problems caused by fossil fuels, and structural issues in the agricultural sector have brought the concepts of renewable energy and sustainable development to the forefront. In this context, the licensed warehousing system contributes to increasing producers' incomes, ensuring market stability, and improving efficiency in the agricultural sector by enabling the storage of agricultural products under modern and secure conditions. In the study, the concepts of sustainability, sustainable development, renewable energy, and licensed warehousing are first examined within a theoretical framework, followed by an analysis of the economic and environmental impacts of the use of solar energy—one of the most important renewable energy sources—in licensed warehouses. In the application section, cost, energy efficiency, and environmental benefit analyses are conducted using daily, monthly, and annual production data obtained from the rooftop solar power plant installed at Batman Licensed Warehousing Inc. (LİDAŞ), which operates in the province of Batman. The findings indicate that supporting licensed warehouses with renewable energy reduces energy costs, lowers carbon emissions, and positively contributes to the economic sustainability of enterprises; therefore, it is concluded that renewable energy–supported licensed warehousing systems constitute an important tool for achieving sustainable development goals.