Supin perkütan nefrolitotomide kademeli dilatasyona karşı one shot dilatasyon tekniği
One shot dilation vs. gradual dilation technique in supine percutaneous nephrolithotomy
  1. Tez No: 997148
  2. Yazar: MERT HAMZA ÖZBİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZLEM İLBEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Galdakao modifiye Valdivia pozisyonu, supin perkütan nefrolitotomi, kademeli dilatasyon, one-shot dilatasyon, Böbrek taşları, Galdakao modified Valdivia position, supine percutaneous nephrolithotomy, gradual dilation, one-shot dilation, Kidney calculi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Galdakao modifiye Valdivia pozisyonu(GMVP)'nda yapılan supin perkütan nefrolitotomide (PNL) amplatz ile konvansiyonel kademeli dilatasyon (KD) ile one-shot dilatasyon (OSD) tekniğinin etkinlikleri ve birbirlerine üstünlüklerini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde Kasım 2019 ile Haziran 2022 tarihleri arasında böbrek taşı nedeniyle GMVP'de supin PNL yapılan ve dahil etme kriterlerine uyan toplam 176 hastanın verileri retrospektif olarak tarandı. OSD yapılan 87 hasta grup 1, KD yapılan 89 hasta ise grup 2 olarak tanımlandı. Her iki cerrahi teknik çeşitli parametreler üzerinden birbirleriyle karşılaştırıldı. Ardından GMVP'de supin PNL yapılan hastalarda taşsızlığı ve komplikasyonu öngören faktörlerin tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Her iki gruptaki hastaların verileri incelendiğinde; vücut kitle indeksi (VKİ), taş cilt mesafesi, taş sayısı, yerleşimi, boyutu, Hounsfield ünitesi, opasitesi, hidronefroz varlığı ve şiddetinde istatistiksel bir farklılık saptanmadı. Taşsızlık oranı, Clavien Dindo komplikasyon skoru, operasyon süresi benzerdi. Postoperatif dönemde hemoglobin (Hb) ve kreatinin (Kre) değerlerinde anlamlı değişiklik görülmedi. Ancak skopi süresi Grup 1'de anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0,001). Supin PNL yapılan hastalarda taşsızlık durumunu öngören faktörlerin tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizinde renal pelvis dışı taş yerleşimi, artan taş boyutu ve sayısının taşsızlık oranında azalma meydana getirdiği gösterildi. Artmış skopi ve operasyon süresi, artmış komplikasyon oranları anlamlı rezidü taş miktarı ile ilişkili bulundu. Komplikasyonu öngören faktörlerin tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise VKİ düşük olan ve preoperatif şiddetli hidronefrozu olan hastalarda daha yüksek oranda komplikasyon saptandı. Yüksek komplikasyonun reentry tutulma ve hastane yatış süresinde uzama, taşsızlık oranında azalma, postoperatif 24. saatte Hb değerinde düşüş ve Kre değerinde artışla ilişkili olduğu tespit edildi. Sonuç: GMVP'de supin PNL uygulanan hastalarda OSD ve KD kıyaslandığında VKİ, önceki taş girişimi öyküsüne bakılmaksızın her iki teknik de benzer taşsızlık ve komplikasyon oranlarına sahiptir. OSD tekniği KD'ye kıyasla daha kısa skopi süresi, düşük maliyeti ile öncelikli olarak tercih edilebilir. Ancak bu sonuçların 2-4 cm boyutlarındaki basit taşları kapsadığı, bu sonuçları doğrulamak kompleks taşları da içeren geniş prospektif, randomize çalışmalara ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the efficacy and superiority of amplatz conventional gradual dilatation (GD) and one-shot dilatation (OSD) technique over each other in supine percutaneous nephrolithotomy (PNL) in the Galdakao modified Valdivia position (GMVP). Materials and Methods: The data of 176 patients who underwent supine PNL in the GMVP for kidney stones between November 2019 and June 2022 in our clinic and met the inclusion criteria were reviewed retrospectively. 87 patients who underwent OSD were defined as group 1, and 89 patients who underwent GD were defined as group 2. Both surgical techniques were compared with each other on various parameters. Then, univariate and multivariate logistic regression analyzes of the factors predicting stone-free status and complication in patients who underwent supine PNL in the GMVP were performed. Results: When the data of the patients in both groups were examined, no statistical difference was found in body mass index (BMI), stone-skin distance, number, location, size, Hounsfield unit, opacity of stones, presence and severity of hydronephrosis. Stone-free rate, Clavien Dindo complication score, and operation time were similar. No significant changes were observed in hemoglobin (Hb) and creatinine (Cre) values in the postoperative period. However, the duration of fluoroscopy was found to be significantly shorter in Group 1 (p<0.001). In the univariate and multivariate logistic regression analysis of the factors predicting stone-free status in patients who underwent supine PNL, stone location outside the renal pelvis, increasing stone size and number showed a decrease in the stone-free rate. Increased floroscopy and operation time, increased complication rates were found to be significantly associated with the amount of residual stone. In the univariate and multivariate logistic regression analysis of the factors predicting complications, a higher rate of complications was found in patients with low BMI and preoperative severe hydronephrosis. It was determined that high complication rate was associated with prolongation of reentry retention and hospitalization, decrease in stone-free rate, decrease in Hb value and increase in Cre value at the postoperative 24th hour. Conclusion: When comparing OSD and GD in patients undergoing supine PNL in the GMVP, both techniques have similar stone-free and complication rates regardless of BMI, previous stone intervention history. Compared to GD, the OSD technique can be preferred primarily due to its shorter floroscopy time and low cost. However, it should be kept in mind that these results include simple stones with a size of 2-4 cm, and large prospective, randomized studies including complex stones are needed to confirm these results.