2017 yılı anayasa değişikliği sonrasında Türk bakanlık sisteminde yapısal ve işlevsel dönüşüm: Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı özelinde bir analiz
Structural and functional transformation in the Turkish ministry system after the 2017 constitutional amendment: A specific analysis of the Ministry of Youth And Sports of the Republic of Türkiye
  1. Tez No: 997194
  2. Yazar: ALPER ŞEFİK KURŞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bakanlık Tipi Örgütlenme, Kamu Yönetimi Reformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bakanlık Sisteminde Dönüşüm, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Ministry-Style Organization, Public Administration Reform, Ministry of Youth and Sports, Transformation in the Ministerial System, Presidential Government System
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı batı tipi bir örgütlenme tarzı olan bakanlık tipi örgütlenmenin Osmanlı devlet teşkilatı ve Cumhuriyet dönemindeki gelişimini tarihsel süreç içerisinde ele alarak bu süreçte bakanlıkların geçirdiği yapısal ve işlevsel dönüşümü ortaya koymaktır. Bu kapsamda özellikle 2017 yılı Anayasa değişikliği sonrasında ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte genel olarak Türk Bakanlık sisteminde ve özel olarak ta Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda yaşanan yapısal ve işlevsel değişimler ortaya konulmaktadır. Çalışmada, sosyal bilimlerin nitel araştırma geleneği içerisinde yer alan betimsel analiz ve doküman incelemesi (mevzuat incelemesi, literatür taraması, politika belgeleri incelemesi) teknikleri kullanılmış, kurumsal değişimleri anlamlandırmak için ise karşılaştırmalı analiz ve zaman serisi yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen bulgular, 2017 yılı Anayasa değişikliği sonrasında uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Türk bakanlık sisteminin“hız ve etkinlik”mottosuyla yeniden tasarlandığını, bakanlıkların yalnızca yasaları uygulayan örgütsel yapılanmalar değil aynı zamanda proje üreten ve sonuç odaklı bir yönetim merkezi olarak işlev gördüğünü, bakanlıkların ve bakanların sorumluluk merkezinin parlamentodan doğrudan Cumhurbaşkanına kaydığını, ancak tüm bu değişimlerin geleneksel bürokratik yapıdan radikal bir kopuşu da beraberinde getirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to examine the historical development of the ministry-style organization, Western-style organizational model, within the Ottoman state apparatus and the Republican era, thereby revealing the structural and functional transformations these ministries have undergone throughout this process. In this context, the structural and functional changes experienced in the Turkish ministerial system in general, and the Ministry of Youth and Sports in particular, are presented following the transition to the Presidential Government System brought about by the 2017 Constitutional amendments. In this study, descriptive analysis and document review techniques (legislation review, literature review, and policy document analysis) situated within the qualitative research tradition of social sciences were employed. To contextualize institutional changes, comparative analysis and time-series approaches were utilized. The findings obtained from the study indicate that with the Presidential Government System implemented after the 2017 Constitutional amendment, the Turkish ministerial system was redesigned under the motto of“speed and efficiency”. The results further demonstrate that ministries now function not only as organizational structures that implement laws but also as project-generating, result-oriented management centers; the center of accountability for ministries and ministers has shifted from the parliament directly to the President; however, all these changes have also brought about a radical break from the traditional bureaucratic structure.