Libya'da ulusal kimlik ve devlet inşası
National identity and state building in Libya
  1. Tez No: 997218
  2. Yazar: EMADADEEN MOHAMED K H ELMASAI H ELMASAI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, Milli kimlik, Ulus inşası, Libya, National identity, Nation building
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2011 sonrası Libya'da Ulusal kimlik ile devlet inşası arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemektedir ve bu dönem, siyasi parçalanma, kurumsal çöküş ve yerel, bölgesel ve uluslararası çıkarların rekabetiyle de şekillenmiştir. Araştırma, kabile yapıları, etnik çeşitlilik ve bölgesel aidiyetler tarafından şekillenen parçalı toplumsal yapının, istikrarlı devlet kurumlarını destekleyebilecek bütüncül bir Ulusal kimliğin ortaya çıkmasını nasıl engellediğini keşfetmeyi amaçlıyor. Tarihsel, politik ve sosyolojik perspektiflere dayanarak çalışma, Libya kimliğinin Osmanlı döneminden İdris monarşisine, Kaddafi rejimine ve oldukça dalgalı geçen devrim sonrası döneme kadar olan gelişimini analiz etmektedir. Özellikle otoriter yönetim, dış müdahale ve elitler arası rekabetin Ulusal anlatıları nasıl etkilediğine ve devlet yapılarının meşruiyetini nasıl şekillendirdiğine vurgu yapılmaktadır. Çalışma, kapsayıcı bir Ulusal kimliğin yokluğunun kurumsal zayıflığı sürdürdüğünü, silahlı çatışmaları körüklediğini ve uzlaşı çabalarını da zorlaştırdığını savunuyor. Ayrıca kabile aktörleri, milisler ve yabancı güçlerin Libya'nın siyasi seyrindeki önemli rollerine dikkat çekmektedir. Bulgular, Libya'da sürdürülebilir devlet inşasının, kapsayıcı yönetişim, adil kaynak dağılımı ve ortak Ulusal aidiyeti güçlendiren mekanizmaları içeren daha kapsamlı bir yaklaşım gerektirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak tez, çatışma sonrası ve post-kolonyal toplumlarda ulus inşasıyla ilgili daha geniş tartışmalara katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the complex relationship between national identity and state building in post-2011 Libya, a period that was marked by political fragmentation, institutional collapse, and also competing local, regional and international interests. The research explores how Libya's fragmented social fabric shaped by tribal structures, ethnic diversity and regional loyalties has been hindering the emergence of a cohesive national identity that is capable to support stable state institutions. Drawing on historical, political and sociological perspectives, the study analyze the evolution of Libyan identity from the Ottoman era to the Idris monarchy, the Kaddafi regime, and the turbulent post-revolutionary period. Special emphasis is placed on how authoritarian governance, external intervention and intra-elite competition has shaped national narratives and influenced the legitimacy of state structures. The study argues that the absence of an inclusive national identity has continued to perpetuate institutional weakness, fueled armed conflict, and also impeded reconciliation efforts. It highlights as well the significant roles played by tribal actors, militias and foreign powers in shaping Libya's political trajectory. The findings suggests that sustainable state building in Libya requires a comprehensive approach that include inclusive governance, equitable resource distribution, and mechanisms for fostering shared national belonging. Ultimately, the thesis contributes to broader debates on nation-building in post-conflict and post-colonial societies.