İlkokul öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ile sosyal yeterlik ve okul uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between primary school students' emotional intelligence levels and social competence and school adjustment
  1. Tez No: 997217
  2. Yazar: GAMZE TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI KONTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Okula uyum, Sosyal uyum, Emotional intelligence, School adjustment, Social adjustment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin sosyal yeterlik ve okul uyum düzeyleri üzerindeki yordayıcı rolünü incelemektir. İlişkisel tarama modelinde desenlenen araştırmanın çalışma grubunu, Adıyaman il merkezinde öğrenim gören 272 ilkokul öğrencisi (3. ve 4. sınıf) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği: Çocuk ve Ergen Formu”ve“Walker-McConnell Sosyal Yeterlik ve Okul Uyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, duygusal zeka genel puanında cinsiyete göre anlamlı fark bulunmazken, sosyal yeterlik düzeyinde kız öğrenciler lehine anlamlı farklılık saptanmıştır. Sınıf düzeyi değişkeninde ise 3. sınıf öğrencilerinin hem duygusal zeka hem de sosyal yeterlik puanlarının 4. sınıf öğrencilerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Duygusal zeka ve sosyal yeterlik arasında pozitif yönde, orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal zekanın, sosyal yeterlik ve okul uyum düzeyindeki varyansın yaklaşık %14'ünü anlamlı şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ilkokul döneminde duygusal zeka becerilerinin desteklenmesinin, öğrencilerin sosyal yeterlik ve okul uyumlarını artırmada etkili bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive role of primary school students' emotional intelligence levels on their social competence and school adjustment levels. Designed in the relational survey model, the study group consists of 272 primary school students (3rd and 4th grade) studying in Adıyaman city center.“Bar-On Emotional Intelligence Scale: Youth Version”and“Walker-McConnell Scale of Social Competence and School Adjustment”were used as data collection tools. T-tests, correlation, and simple linear regression analyses were performed for data analysis. According to the findings, while there was no significant difference in total emotional intelligence scores by gender, a significant difference was found in social competence levels in favor of female students. Regarding the grade level variable, it was determined that 3rd-grade students had significantly higher emotional intelligence and social competence scores compared to 4th-grade students. A positive, moderate significant relationship was found between emotional intelligence and social competence. Furthermore, it was concluded that emotional intelligence significantly predicts approximately 14% of the variance in social competence and school adjustment levels. The results indicate that supporting emotional intelligence skills during primary school is an effective factor in increasing students' social competence and school adjustment.