Mermer sektöründe ihracatta karşılaşılan problemlerin önem derecelerinin çok kriterli karar verme yöntemi ile belirlenmesi: Afyonkarahisar örneği
Determination of the importance levels of problems encountered in marble exports through multi-criteria decision-making method: The case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 997225
  2. Yazar: KOULOUTHOUNE ANZİDİNE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Mermer Sektörü, Afyonkarahisar, FUCOM, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracat engelleri, İhracat teşvikleri, İhracatçı birlikler, Export, Marble Sector, Afyonkarahisar, FUCOM, Multi-Criteria Decision Making (MCDM), The Full Consistency Method, Turkish Exporters Assembly, Export barriers, Export promotion, Exporter associations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Türkiye'nin dış ticaret sistematiği ile mermer sektörü arasındaki ilişki Afyonkarahisar örneği üzerinden incelenmiştir. Küresel ekonomik dönüşüm sürecinde ihracatın stratejik bir kalkınma aracı haline geldiği; doğal taş ihracatında önemli paya sahip olan mermer sektörünün ise hem bölgesel hem de ulusal düzeyde dikkat çeken bir konuma ulaştığı ortaya konulmuştur. Çalışmanın temel amacı, mermer ihracatında karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların önem derecelerinin FUCOM yöntemiyle analiz edilmesidir. Araştırma sürecinde, literatür taraması ve yarı yapılandırılmış görüşmelerle desteklenen saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre enflasyon, fiyat-maliyet yapısı ve ürün kalitesi sektörün karşılaştığı en kritik sorunlar olarak belirlenmiştir. Üretim kapasitesi, finansal yapı, verimlilik, jeopolitik riskler ve teknoloji gibi unsurlar ise göreli olarak daha düşük öncelik düzeylerinde değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, firmaların ekonomik istikrarsızlık ve maliyet baskısı karşısında ciddi güçlükler yaşadığını; stratejik planlamada ise bu alanlara ağırlık verdiklerini göstermiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını destekleyici politikaların geliştirilmesi, dijitalleşme yatırımlarının artırılması, kalite standartlarına uyumun sağlanması ve alternatif finansman mekanizmalarına erişimin güçlendirilmesi önerilmiştir. Sonuç olarak, FUCOM yöntemiyle yapılan önceliklendirme sektörel strateji geliştirme süreçlerine katkı sağlamış; Afyonkarahisar özelinde gerçekleştirilen analiz ise yerel kalkınma perspektifini güçlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between Türkiye's foreign trade system and the marble sector has been examined through the case of Afyonkarahisar. It has been revealed that, within the process of global economic transformation, exports have become a strategic tool for development, while the marble sector- holding a significant share in natural stone exports- has reached a remarkable position both regionally and nationally. The main purpose of the study has been to identify the problems encountered in marble exports and to analyze their importance levels by using the FUCOM method. During the research process, a field study supported by literature review and semi-structured interviews has been conducted. According to the findings, inflation, price- cost structure, and product quality have been identified as the most critical problems faced by the sector. Factors such as production capacity, financial structure, efficiency, geopolitical risks, and technology have been evaluated at relatively lower priority levels. The analysis results have shown that firms have experienced serious difficulties due to economic instability and cost pressures, and that strategic planning has been concentrated on these areas. Accordingly, recommendations have been developed, including policies supporting price stability, investments in digitalization, compliance with quality standards, and strengthening access to alternative financing mechanisms. As a result, prioritization carried out through the FUCOM method has contributed to sectoral strategy development processes, while the analysis conducted in Afyonkarahisar has reinforced the local development perspective.