İklim değişikliği eğitim politikalarına karşılaştırmalı bir bakış: Türkiye, İngiltere, Hollanda, Almanya
A comparative perspective on climate change education policy: Türkiye, UK, Netherlands, Germany
  1. Tez No: 997286
  2. Yazar: BUŞRA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA ŞULE ERÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim politikaları, Sürdürülebilirlik, İklim, İklim değişikliği, İklim krizi, İklim politikaları, Educational policies, Sustainability, Climate, Climate change, Climate crisis, Climate policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, yalnızca çevresel değil, aynı zamanda toplumsal ve eğitsel yönleriyle de derin bir kriz alanı haline gelmiştir. Bu çok boyutlu sorunun çözümünde eğitim politikaları kritik bir rol üstlenmekte; bireylerin ve toplumların iklim krizine yönelik farkındalıklarının artırılmasında ve sürdürülebilir davranışların geliştirilmesinde etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu çerçevede, iklim değişikliği eğitimi politikaları üzerine yapılan araştırmalar hem ulusal hem de uluslararası politikaların yeniden şekillendirilmesi açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Araştırmada; Türkiye, İngiltere, Hollanda ve Almanya'daki iklim değişikliği eğitim politikalarını karşılaştırmalı olarak analiz etmek amaçlanmıştır. Genel politika, ilk, orta ve yükseköğretim uygulamaları, kamu bilgilendirme kampanyaları, eğitim programları ve bilgiye erişim olmak üzere beş kategori temel alınmıştır. Nitel araştırma desenine göre yapılandırılan araştırmada, ilgili ülkelerin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında sundukları ulusal bildirimler doküman analizi yoluyla incelenmiş; veriler sistematik ve tematik analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; Türkiye, İngiltere, Hollanda ve Almanya'nın iklim değişikliği eğitimi politikalarının, benzer özelliklere sahip olmakla birlikte yapısal ve uygulamaya yönelik çeşitli farklılıklar barındırdıkları görülmüştür. Ülkelerin genel politikalar, kamu bilgilendirme kampanyaları ve bilgiye erişim kategorilerinde güçlü bir yaklaşım sergiledikleri; buna karşılık eğitim programları ile ilk, orta ve yükseköğretim uygulamaları alanlarında ise iyileştirmeleri gereken yönler bulunduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, iklim değişikliğiyle mücadelede eğitim politikalarının etkinliğinin artırılması için ülkelerin birbirinden öğrenme süreçlerine açık olmaları ve söz konusu politikaları planlarken hem yerel ihtiyaçlara hem de küresel sürdürülebilirlik hedeflerine uyumlu hareket etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change has become a deep crisis area not only in environmental but also in social and educational aspects. Education policies play a critical role in solving this multidimensional problem; it stands out as an effective tool in raising the awareness of individuals and societies towards the climate crisis and developing sustainable behaviors. In this framework, research on climate change education policies is of strategic importance in terms of reshaping both national and international policies. In this study, it is aimed to comparatively analyze the climate change education policies in Türkiye, England, the Netherlands and Germany. Five categories were taken as basis: general policy, primary, secondary and higher education practices, public information campaigns, education programs and access to information. In the study, which was structured according to qualitative research design, the national communications submitted by the relevant countries to the UNFCCC were examined through document analysis; the data were evaluated through systematic and thematic analysis methods. As a result of the research, it was observed that the climate change education policies of Türkiye, England, the Netherlands and Germany have similar characteristics but have various structural and practical differences. It was determined that the countries exhibited a strong approach in the categories of general policies, public information campaigns and access to information; on the other hand, there are aspects that need to be improved in the fields of education programs and primary, secondary and higher education practices. In this context, in order to increase the effectiveness of education policies in combating climate change, it is recommended that countries should be open to learning from each other and act in line with both local needs and global sustainability goals while planning these policies.