Kalp hastalarında beş faktör kişilik özelliklerinin travma sonrası büyüme ve iyi oluş ile ilişkisinde psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediating role of psychological resilience in the relationship between big five personality traits, post-traumatic growth and well-being among cardiac patients
- Tez No: 997293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Kalp hastalıkları, Psikolojik iyi oluş, Psikolojik sağlamlık, Travma sonrası büyüme, Five factor personality model, Heart diseases, Psychological well being, Resilience, Post-traumatic growth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kalp hastalarında beş faktör kişilik özelliklerinin travma sonrası büyüme ve psikolojik iyi oluş ile ilişkisinde psikolojik sağlamlığın aracı rolü incelenmiştir. Araştırma, 18–84 yaş aralığında, 263'ü erkek (%65,8) ve 137'si kadın (%34,2) olmak üzere toplam 400 kalp hastası birey ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Connor–Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Travma Sonrası Büyüme Envanteri ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi amacıyla korelasyon analizleri, gruplar arası karşılaştırmalar için Bağımsız Örneklemler t-Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analizler SPSS 27.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Psikolojik sağlamlığın aracı rolünü test etmek amacıyla kurulan yapısal eşitlik modeli ise LISREL programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kalp hastalarında beş faktör kişilik özellikleri ile travma sonrası büyüme ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın anlamlı bir aracı role sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, tartışma bölümünde ilgili alan yazın çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
This thesis examined the mediating role of psychological resillience in the relationship between the Big Five personality traits and posttraumatic growth and psychological well-being among cardiac patients. The study was conducted with a total sample of 400 individuals diagnosed with heart disease, aged between 18 and 84 years, including 263 men (65.8%) and 137 women (34.2%). Data were collected using the Demographic Information Form, the Big Five Personality Inventory, the Connor–Davidson Resilience Scale, the Posttraumatic Growth Inventory, and the Psychological Well-Being Scale–Short Form. Descriptive statistics were computed, and correlation analyses were performed to examine the relationships among variables. Group differences were analyzed using independent samples t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA). All statistical analyses were conducted using SPSS version 27.0. The mediating role of psychological resilience was tested through structural equation modeling using the LISREL software. The findings indicated that psychological resilience plays a significant mediating role in the relationship between the Big Five personality traits and both posttraumatic growth and psychological well-being among cardiac patients. The results were discussed in light of the relevant literature in the discussion section.