Aile sağlığı merkezi çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından psikososyal etkilerinin incelenmesi
Investigation of psychosocial effects of family health center employees in terms of occupational health and safety
- Tez No: 997323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Aile Hekimliği, Hemşirelik, Midwifery, Family Medicine, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile sağlığı merkezi, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Psikososyal risk, Sağlık personeli, Çalışma koşulları, İş sağlığı ve güvenliği, Family health center, Primary health care, Psychosocial risk, Health personnel, Working conditions, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yaşadıkları psikososyal etkileri incelemek ve bu etkilerin sessiz istifa eğilimleri üzerindeki ilişkisini ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemi benimsenen çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul sınırlarında görev yapan toplam 221 aile sağlığı çalışanı (doktor, hemşire, ebe ve diğer sağlık personeli) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından uyarlanan“Sağlık Çalışanları İçin Sessiz İstifa Ölçeği”ile“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Levene homojenlik testleri ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, sağlık çalışanlarının sessiz istifa düzeyleri genel olarak orta düzeyde bulunmuştur (𝑋̄ = 2.91). Alt boyutlar incelendiğinde, mobbing algısının (𝑋̄= 3.65) diğer boyutlara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyet değişkenine göre kadın çalışanların mobbing algılarının erkeklere oranla anlamlı biçimde daha yüksek olduğu (p < .05), meslek değişkenine göre ise ebeler ve hemşirelerin diğer çalışanlara kıyasla daha fazla mobbing algıladığı belirlenmiştir. Buna karşılık yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve kıdem yılı değişkenleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Korelasyon analizi sonuçları, mobbing algısı ile sessiz istifa eğilimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu (r = .648, p < .01), ayrıca kişisel düşünce alt boyutunun sessiz istifa davranışının en güçlü yordayıcısı olduğunu göstermektedir (r = .965, p < .01). Bu sonuçlar, sessiz istifa davranışının hem bireysel hem de örgütsel faktörlerle ilişkili çok boyutlu bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, aile sağlığı çalışanlarının sessiz istifa eğilimlerinin en önemli belirleyicilerinin bireysel düşünce süreçleri ve mobbing algısı olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, sağlık kurumlarında psikososyal risklerin sistematik olarak izlenmesi, örgütsel iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve kadın çalışanlara yönelik destekleyici politikaların geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the psychosocial effects experienced by healthcare workers employed at family health centres in the context of occupational health and safety and to reveal the relationship between these effects and quiet quitting tendencies. A quantitative research method was adopted in the study, and a descriptive survey model was used. The sample of the study consisted of a total of 221 family health workers (doctors, nurses, midwives, and other healthcare personnel) working in various provinces of Turkey. The data collection tools used were the 'Quiet Quitting Scale for Healthcare Workers' and the 'Personal Information Form,' which were adapted by the researcher. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Levene's homogeneity tests, and Pearson correlation analyses were applied in the study of the data. According to the findings, the levels of quiet resignation among healthcare workers were generally found to be moderate (𝑋̄= 2.91). When the sub dimensions were examined, it was found that the perception of mobbing (𝑋̄= 3.65) was higher than the other dimensions. According to the gender variable, female employees' perceptions of mobbing were significantly higher than those of males (p < .05), while according to the occupation variable, midwives and nurses perceived more mobbing than other employees. In contrast, no significant differences were found in terms of age, marital status, education level, and years of service variables. The correlation analysis results show that there is a positive and significant relationship between perceived mobbing and quiet Quiet Quitting Scale tendency (r = .648, p < .01), and that the personal thought sub-dimension is the strongest predictor of quiet resignation behaviour (r = .965, p < .01). These results reveal that quiet resignation behaviour is a multidimensional phenomenon related to both individual and organisational factors. In conclusion, it was determined that the most important determinants of family health workers' quiet Quiet Quitting Scale tendencies are individual thought processes and mobbing perception. The research findings indicate the need for systematic monitoring of psychosocial risks, strengthening organisational communication channels, and developing supportive policies for female employees in healthcare institutions.