Erken ve geç başlangıçlı preeklampside plasental histopatolojik bulguların incelenmesi
Investigation of placental histopathological findings in early and late onset preeclampsia
- Tez No: 997356
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: erken başlangıçlı - geç başlangıçlı preeklampsi, plasenta, morfoloji, sitotrofoblastik hücre, infarkt, IUGG, early onset- late onset preeclampsia placenta, morphology, cytotrophoblastic cell, ınfarction, IUGR
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: 34 hafta üstü geç başlangıçlı ve 34 hafta altı erken başlangıçlı preeklamptik gebe kadınlardan elde edilen plasentaları mikroskobik yapı düzeyinde inceleyerek; plasentalarda gebelik yaşının bir fonksiyonu olarak azalmış perfüzyonla uyumlu histopatolojik bulguların yaygınlığını karşılaştırmak. Gereç ve yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Nisan 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniği'nde yatmakta olan 33 erken preeklampsi tanılı gebe ile Acil Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran 42 geç preeklamptik gebe olmak üzere toplam 75 preeklamptik gebe dahil edildi. Gebelerin demografik verileri alınarak; doğum sonrası plasentaları patolojik değerlendirilme için toplandı. Bulgular: Gruplara göre olguların yaş, gravide, parite, abort sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Ancak primigravid oranı erken PE grupta % 30,3; geç PE grupta ise %45,2 olarak saptandı. Doğum haftası erken başlangıçlı PE grubunda ortalama 30,42±2,93 hafta, geç başlangıçlı PE grubunda ise ortalama 37,45±2,10 hafta olarak saptanmış olup erken başlangıçlı PE grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. Erken grupta IUGG olma olasılığı geç başlangıçlı preeklampsi grubundan 4,70 (1.63-13.59) kat fazla bulundu. Erken preeklampsi grubunda ortalama doğum kilosu (1480,61±504,63 gram) geç preeklampsi grubuna göre (2760,36±685,24 gram) anlamlı derecede düşük saptandı. Erken başlangıçlı PE grubunda villus infarktı varlığı 16 (%48,48), geç başlangıçlı PE grubundan 10 (%23,81) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,026). Erken başlangıçlı hasta grubunda villus infarktı olma olasılığı geç başlangıçlı hasta grubundan 3,01 (1.12-8.07) kat fazla bulundu. Erken PE grubunda sitototrofoblastik hücrelerde artış varlığı %15.15, geç PE grubundan %2.38 istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,043). Erken başlangıçlı hasta grubunda sitotrofoblastik hücrelerde artış olma olasılığı geç başlangıçlı hasta grubundan 7,32 (0.82-66.12) kat fazla bulundu. Fibrinoid nekroz erken PE grupta %69,70 ve geç PE grupta %47,62 olarak bulundu; erken PE grupta fibrinoid nekroz daha fazla izlendi. Sinsityotrofoblastik düğümlenme her iki grupta %93.94 ve %92.86 oranında görülerek; sinsityotrofoblastik düğümlenme görülme oranı yüksek saptandı. Sonuçlar: Normalde miada yakın ve miaddaki plasentalarda kanlanmanın azalmasına bağlı olarak da meydana gelebilecek bazı plasental lezyonlar; uteroplasental dolaşımın arteriolar vazospazma bağlı olarak çok azaldığı preeklamptik gebelerin plasentalarında, gebelik yaşının bir fonksiyonu olarak çok daha erken ve daha şiddetli olarak meydana gelir. Erken başlangıçlı Preeklampsili plasentalarda villus infarktları, geç başlangıçlı gruba göre anlamlı olarak 3,01 (1.12 -8.07) kat daha fazla izlendi. Erken başlangıçlı Preeklampsili plasentalarda sitotrofoblastik hücrelerde artış olma olasılığı geç başlangıçlı hasta grubundan 7,32 (0.82-66.12) kat fazla bulundu. Erken PE grupta Hellp ve IUGG anlamlı olarak daha fazla saptandı; erken başlangıçlı grupta Hellp olma olasılığı 28,33 ve IUGG olma olasılığı 4,70 kat fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: To compare the insidance of histopathological signs cawsed by perfusional loss in placentas as a marker of gestational age by miocroscopic structional analysis of placentas aclieved from early onset (<34 g. w.) and late onset (>34 g. w.) preeclamptic women. Methods: In this prospective trial, 33 early onset preeclamptic women who were hospitalized in perinatology clinic of Kanuni Sultan Süleyman Educational Hospital between April 2014- January 2015 and 42 late onset preeclamptic women who applied at the emergency clinic, were inclueded Demographic data was colleted from these women and placentas were saved for pathological analysis after delivery. Findings: There were no statistically significant difference between the groups in age gravity, parity or abortion numbers. But the rate of primigravidity in early onset PE group was, %30,3 g. w., in late onset PE group was %45,2. Delivery weak in early onset PE group was 30,42±2,93 g. w. and in late onset PE group was 37,45±2,10 g. w. and in was significantly earlier in early onset PE group. The possibility of developing IUGR was found 4,7 (1,63-13,59) times higher than the late onset PE group. The mean birth weight (1480,61±504,63 gr) of early onset PE group was significantly lower than the late onset PE group (2760,36± 685,24 gr). Infarction of the villies was defected in 16 (%48,48) of the early preeclamptic women and in 10 (%23,81) of the late preeclamptic women and it was significantly more often in early preeclamtic women (p=0,026). In early preeclamptic group the insidance of infarction was 3,01 (1,12-8,07) times more than in late preeclamptic group. Increase of the cytotrophoblastic cells was significantly more in early onset PE group (%15,5) compared to late onset PE group (%2,38) (p=0,043). The insidance of increased cytotrophoblastic cells in early PE group was 7,32 (0,82-66,12) times more than in late PE group. Fibrinoid necrosis was found in %69,70 of early onset PE group and in %47,62 of late onset PE group. In early PE group fibrinoid necrosis was detected more often. In both groups syncitiotrophoblastic knot was noted %93,7 and %92,62 and in both groups it was higher than the normal population. Results: Some placental lessions which can occur in normal term placentas due to the decrease of placental circulation, tend to occur earlier and wider in placentas of preeclamptic women in which uteroplacental blood flow is very low because of the arteriolas vasospazm. In early onset preeclamptic placentas infarction of the villies was 3,01 (1,12-8,07) times more detected and it is statistically significant. The possibility of the increase of cytotrophoblastic cells is 7,32 (0,82-66,12) times more in early onset PE group compared to late onset PE group. In early onset PE group HELLP and IUGR were significantly more detected, in early onset PE group the possibility of developing HELLP was 28,33 times and IUGR was 4,70 times more than the late onset PE group.