Televizyon haberciliğinde hukuki ve etik sorunlar
Legal and ethical issues in television journalism
- Tez No: 997364
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİFTCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İfade hürriyeti, kitle iletişim hürriyeti, televizyon haberciliği, etik, Toplumsal Sorumluluk Teorisi ve kişilik hakkı, Freedom of mass communication, news, television journalism, ethics, law, Social Responsibility Theory and personal rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Temel insan haklarından koruyucu haklara giren ifade hürriyeti, bilgiyi elde etme, çoğaltma, yayma, eleştirme ve yorumlama haklarını kapsar. Bu hürriyet, doğrudan veya genellikle kitle iletişim araçları olarak ifade edilen araçlar vasıtasıyla kullanılabilmektedir. Bu araçların işlevlerinin başında haber verme işlevi gelmektedir. Günümüzde bu işlevini en etkin yerine getiren araçlardan birisi de televizyondur. Temel hak ve hürriyetler başta olmak üzere hiçbir hürriyet sınırsız değildir. İfade hürriyeti ve kitle iletişim hürriyeti de sınırsız değildir. Bu hürriyetlerin sınırları, uluslararası ve ulusal hukukî metinler ve etik kodlar aracılığıyla düzenlenmiştir. Buna rağmen işbu tez konusu bakımından basın yayın hürriyeti ile kişilik hakları arasında çeşitli meselelerle karşılaşılabilmektedir. Gelişen teknoloji karşısında kitle iletişim alanını düzenleyen hukukî metinler zaman zaman bu yenilik ve gelişmelere ayak uyduramamaktadır. Etik kodların önemi burada ortaya çıkmaktadır. Bu kodlar, mevzuatta ortaya çıkan eksik ve yetersizlikler sebebiyle özellikle hakkın kötüye kullanılmasını engelleyen bir işlev görmektedirler. Medya, demokrasilerin oksijenidir. Hür parlamenter demokrasi ile yönetilen ülkelerde basın-yayın başlı başına bir güç yani dördüncü güç olarak adlandırılır. Dolayısıyla bu alanda yaşanabilecek olumsuzluklar başta devlet olmak üzere toplumu ve bireyleri de olumsuz yönde etkileyecektir. Haber ve televizyon haberciliğinde hukukî ve/veya cezaî yaptırımlarla karşılaşmamak için haberde bazı unsurların bulunması gerekir. Gerçeklik, güncellik, kamu yararı ve kamusal ilgi, objektiflik ve özle biçim arasındaki denge olarak da ifade edilen bu unsurların varlığı, haberi hukuka uygun hale getirmektedir. Medya organları dışarıdan bir baskı görmemek için kendi denetimlerini (özdenetim) yapmaktadırlar. Özetle, basın-yayın hürriyetinin bir yaptırımla karşılaşmaması için, ifade hürriyeti ile basın-yayın hürriyetinin kötüye kullanılmaması ve“hür fakat sorumlu medya”düsturu ile çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression, a fundamental human right, encompasses the rights to obtain, reproduce, disseminate, criticize, and interpret information. This freedom can be exercised directly or through means generally referred to as mass media. One of the primary functions of these media is to provide news. Today, television is one of the most effective tools fulfilling this function. No freedom, especially fundamental rights and freedoms, is unlimited. Freedom of expression and freedom of mass communication are also not unlimited. The limits of these freedoms are regulated through international and national legal texts and ethical codes. Nevertheless, in the context of this thesis, various issues can be encountered regarding the relationship between freedom of the press and personal rights. In the face of advancing technology, legal texts regulating the field of mass communication sometimes fail to keep pace with these innovations and developments. This is where the importance of ethical codes emerges. These codes serve a function, particularly in preventing the abuse of rights, due to deficiencies and inadequacies in the legislation. The media is the oxygen of democracies. In countries governed by free parliamentary democracies, the press and broadcasting are considered a power in themselves, the fourth power. Therefore, any negative developments in this area will negatively affect the state, society, and individuals alike. In news and television reporting, certain elements are necessary to avoid legal and/or criminal sanctions. These elements, expressed as truthfulness, timeliness, public interest and relevance, objectivity, and a balance between form and content, make the news legally compliant. Media outlets exercise self-regulation to avoid external pressure. In short, to ensure that freedom of the press and broadcasting is not met with sanctions, it is necessary to avoid the abuse of freedom of expression and freedom of the press, and to operate under the principle of“free but responsible media.”