Evsizlerin mekan algısı üzerinden gelecek inşası: Bilişsel antropolojik bir araştırma
Future construction through homeless people's perception of space: A cognitive anthropological research
  1. Tez No: 997363
  2. Yazar: GÖKÇE GEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropolojik analiz, Bilişsel değerlendirme, Mekan, Mekan aidiyeti, Anthropological analysis, Cognitive assessmen, Space, Place attachment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma evsizlik olgusunu bilişsel antropoloji perspektifinden ele almakta ve evsiz bireylerin“ev”mekân ve zaman kavramlarını nasıl anlamlandırdıklarını incelemektedir. Araştırmanın temel yaklaşımı, evsizliğin yalnızca fiziksel barınma yoksunluğu değil bireyin dünyayı, kendisini ve geleceğini yorumlama biçimlerinde ortaya çıkan bilişsel bir kırılma olduğudur. Bu doğrultuda çalışmada Marc Augé'nin“non-place”kavramı ile geleceğin belirsizliğini açıklayan“no future”yaklaşımından yararlanılmış; evsiz bireylerin yaşadıkları mekânları nasıl deneyimledikleri ve bu deneyimlerin kimlik ile aidiyet algıları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma nitel bir saha çalışması olarak yürütülmüş; derinlemesine görüşme ve katılımlı gözlem teknikler yoluyla veriler elde edilmiştir. Görüşmeci söylemleri mekân duygusu, geçicilik algısı, kimlikte dönüşüm ve zamanın belirsizleşmesi gibi temalar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bulgular evsizliğin sosyoekonomik boyutların ötesine geçerek bilişsel, mekânsal ve zamansal bir kopuş yarattığını göstermektedir. Bu kopuş bireyde sürekliliği kesintiye uğratan ve kimlik ile aidiyet algısını zayıflatan bir aradalık hali üretmektedir. Bu çalışma evsizliğin çok katmanlı bir bilişsel deneyim olduğunu ve bireyin yaşamını mekân, zaman ve kendilik algısı düzeylerinde yeniden şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the phenomenon of homelessness from a cognitive anthropology perspective and investigates how homeless individuals make sense of the concepts of“home,”space, and time. The central argument of the research is that homelessness is not merely a lack of physical shelter, but rather a cognitive rupture manifested in the ways individuals interpret the world, themselves, and their future. Accordingly, the study draws on Marc Augé's concept of“non-place”and the“no future”approach, which articulates the uncertainty of the future, to explore how homeless individuals experience the spaces they inhabit and how these experiences affect their perceptions of identity and belonging. The research was conducted as a qualitative field study, with data collected through in-depth interviews and participant observation techniques. Participants' narratives were analyzed within thematic frameworks such as sense of place, perceptions of temporariness, transformation of identity, and the blurring of time. The findings demonstrate that homelessness goes beyond its socioeconomic dimensions and produces a cognitive, spatial, and temporal rupture. This rupture generates a state of in-betweenness that disrupts continuity in individuals' lives and weakens their sense of identity and belonging. The study reveals that homelessness is a multilayered cognitive experience that reshapes individuals' lives at the levels of space, time, and self-perception.