Türk miras hukukunda muvazaa
Fraudulent transaction in Turkish inheritance law
  1. Tez No: 997371
  2. Yazar: KADİR BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: muris, muvazaa, mirastan mal kaçırma, şekle aykırılık, saklı pay, tenkis, denkleştirme, Muris muvazaası, deceased, fraudulent transaction, embezzlement of inheritance, non-compliance with formal requirements, reserved share, reduction, equalization, Collusion of deceased
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın ölümü, geride kalanların hak ve menfaatleri üzerinde önemli sonuçlar doğuran bir hukuki olaydır. Ölümle birlikte mirasbırakanın miras yoluyla intikal etmeye elverişli tüm malvarlığı yasal miras payları oranında mirasçılarına geçer. Ancak mirasbırakan bazen farklı sebeplerle malvarlığının tamamının veya önemli bir kısmının yalnızca belirli bir mirasçısı veya mirasçılarına kalmasını isteyebilir. Bu maksatla sağlığında belirli mirasçıları lehine karşılıksız kazandırmalarda bulunmuş olabilir. Mirasbırakan bu durumun diğer mirasçılar tarafından bilinmesini istemediği için iradesini genellikle üçüncü kişilerden gizler. Bu kapsamda, mirasbırakan, gerçekte bir mirasçısına bağışlamak istediği taşınmazını, satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi ivazlı bir sözleşmeyle devretmiş gibi göstermeye çalışır. Türk hukukunda mirasbırakanın ölümünden önce yaptığı devirler, kural olarak tasarruf özgürlüğü kapsamında değerlendirilmekle birlikte, bu özgürlüğün mirasçıların miras paylarını bertaraf edecek şekilde kötüye kullanılması durumunda hukuk düzeni tarafından korunmadığı kabul edilmektedir. Bu durumda, miras hakkı ihlal edilen mirasçılar, muris muvazaası davası açarak mirasbırakanın sağlığında yaptığı muvazaalı devirlerin geçersizliğini ileri sürebilirler. Muris muvazaası olarak adlandırılan durum, Türk Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde düzenlenen genel muvazaa ile Türk Medeni Kanunu'ndaki mirasın korunmasına ilişkin düzenlemelerin kesişiminde yer almaktadır. Bu çalışmada, muvazaa kavramının genel çerçevesi çizildikten sonra, bu olgunun Türk miras hukukuna özgü yansımaları ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Yargıtay içtihatları ışığında, görünürdeki ve gizli işlemler arasındaki ilişki, mirasçıların dava hakları, ispat yükü sistematik bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The death of a person is a legal event that has significant consequences for the rights and interests of those left behind. Upon death, all of the deceased's transferable assets pass to the heirs in proportion to their legal inheritance shares. However, the deceased may sometimes wish, for various reasons, that all or a significant portion of their assets pass only to a specific heir or heirs. To this end, they may have made gratuitous transfers in favor of specific heirs during their lifetime. The testator usually conceals his will from third parties because he does not want other heirs to know about this situation. In this context, the testator tries to make it appear as if he has transferred the immovable property he actually wants to donate to an heir through a contract for consideration, such as a sale or a contract for care until death. Under Turkish law, transfers made by the testator before their death are generally considered to fall within the scope of freedom of disposal. However, it is accepted that this freedom is not protected by the legal system if it is abused in a way that deprives heirs of their inheritance shares. In this case, the heirs whose inheritance rights have been violated can file a fraudulent conveyance lawsuit and claim that the fraudulent transfers made by the testator during his or her lifetime are invalid. The situation referred to as fraudulent conveyance by the deceased lies at the intersection of general fraudulent conveyance, regulated in Article 19 of the Turkish Code of Obligations, and the provisions on the protection of inheritance in the Turkish Civil Code. In this study, after outlining the general framework of the concept of fraudulent conveyance, its reflections specific to Turkish inheritance law are discussed in detail. In light of the Supreme Court's case law, the relationship between apparent and hidden transactions, the rights of heirs to bring legal action, and the burden of proof are systematically evaluated.