Renal kitlelerde biyopsinin tanısal değeri
Diagnostic significance of biopsies in renal masses
- Tez No: 997403
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLANA DERYA BALBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Biyopsi, renal hücreli kanser, renal kitle, sensitivite, spesifite, Biopsy, renal cell cancer, renal mass, sensitivity, specivity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, böbrek kitlelerinin tanısında efektif olarak yapılan perkütan iğne kor biyopsisinin histopatolojik tanı ve derece açısından doğruluğunu ve geçerliliğini incelenmesi, doğru tanıyı koyabilmek için gerekli biyopsi yerlerinin belirlenmesi ve bu şekilde gerçekte malign olmadığı halde şüpheli görünüm nedeniyle yapılan gereksiz nefrektomilerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Kasım 2007 – Mart 2010 tarihleri arasında kliniğimizde renal kitle nedeniyle parsiyel veya radikal nefrektomi operasyonu uygulanan 96 hasta çalışmaya dahil edildi. Çıkarılan patoloji spesmenlerinden, kitlenin preoperatif en uzun aksındaki boyutuna göre ex-vivo olarak her kitlenin periferinden 1'er cm arayla ve kitlelerin santralinden, periferden alınan biyopsi sayısının yarısı oranında iğne biyopsi örnekleri alındı. Tümör tanısını en iyi şekilde saptamamak için biyopsi alınan yerler arasındaki ilişki ve biyopsi pozitifliğini etkileyen faktörler araştırıldı. Periferal ve santral biyopsilerin benign ve malign dokuları ayırt etmedeki sensitivitesi ve spesifitesi hesaplandı. Bulgular: Periferal biyopsinin, kitlelerin malign-benign ayırımındaki sensitivitesi %93, spesifitesi %87 olarak bulunurken santral biyopsilerde bu oran sırasıyla %90 ve %93 olarak bulundu. Pozitif prediktif değeri ve negatif prediktif değeri, periferal biyopsilerde %97 ve %68 hesaplanırken, santral biyopsilerde bu oran sırasıyla %98 ve %64 olarak hesaplandı. Periferal ve santral biyopsilerin maligniteyi doğru olarak saptamadaki uyumu %90,7 olarak bulundu (kappa=0,907, p=0,001). Periferal biyopsilerde, sigara içme öyküsünün olması (p=0,04) ve görüntüleme yöntemlerinde nekroz saptanması (p=0,013) biyopsi pozitifliğini sırasıyla 4,76 kat (CI 1,6-14,3) ve 3,71 kat (CI 1,3-10,7) artırdığı görüldü. Santral biyopsilerde, sigara içme öyküsünün biyopsi pozitifliğini 3,32 kat (CI 1,2-9,2, p=0,017), görüntüleme yöntemlerinde nekroz izlenmesi ise 3,51 kat (CI 1,3-9,6, p=0,012) artırdığı bulundu. Biyopsilerin alınma yerlerinin biyopsi pozitifliğini etkilemediği görüldü. Sonuç: Şüpheli durumlarda, renal kitlelerden, biyopsi alınma yerinden bağımsız olarak güvenli bir şekilde biyopsi alınabilir. Hastalarda sigara içme öyküsü olması ve preoperatif görüntüleme yöntemlerinde nekrozun izlenmesi biyopsi pozitifliğini artıran faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Percutaneous needle core biopsies are performed in the diagnosis of renal masses. In our study, we investigated the reliability of percutaneous needle core biopsies and their locations in the kidney in histopathological diagnosis and grades of renal masses particularly for those with suspicious radiologic appearance in an attempt to prevent unnecessary nephrectomies. Materials and Methods: Overall, 98 cases were included in our study who underwent radical nephrectomy or partial nephrectomy due to renal mass between November 2007 - March 2010. Due to the maximum length of the mass calculated preoperatively, ex-vivo biopsies with 1 cm distance were obtained from the peripheral region of the mass. Additionally, biopsies were obtained concerning the central region of the kidney and number of central biopsies was half of the peripheral biopsies. Correlation between the biopsy locations and factors affecting positive biopsy results in terms of malignancy were evaluated. Sensitivity and specifity of peripheral and central biopsies in differentiating benign and malignant tissues were obtained. Results: Sensitivity and specifity of the peripheral biopsies in differentiating malignant and benign lesions were 93% and 87%, respectively. Sensitivity and specifity of the central biopsies in differentiating malignant and benign lesions were 90% and 93%, respectively. Positive and negative predictive values were 97% and 68%, respectively for peripheral biopsies and were 98% and 64%, respectively for central biopsies. Correlation of peripheral and central biopsies in correctly detecting malignant lesions was 90.7% (kappa=0.907, p=0.001). Concerning the peripheral biopsies, history of cigarette smoking (p=0,04) and presence of necrosis (p=0,013) in radiological evaluations increased positive biopsies 4.76 times (CI 1,6-14,3) and 3.71 times (CI 1,3-10,7), respectively. Regarding central biopsies, history of cigarette smoking and presence of necrosis in radiological evaluations increased positive biopsies 3,32 times (CI 1,2-9,2, p=0,017) and 3,51 times (CI 1, Conclusions: Kidney biopsies could be performed particularly in suspicious renal masses and biopsy site seems to be regardless of the biopsy location. History of cigarette smoking and presence of necrosis in the preoperative imaging seem to increase positive biopsy rate.