Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde teriparatid tedavisi alan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients receiving teriparatide therapy at Pamukkale University Hospital
  1. Tez No: 997418
  2. Yazar: AYMAN ABUGHDAIB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Teriparatid, Kemik Mineral Yoğunluğu, Lomber vertebra, ALP, D vitamini, Osteoporosis, Teriparatide, Bone Mineral Density, Lumbar Spine, ALP, Vitamin D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde teriparatid tedavisi alan osteoporozlu hastalarda kemik mineral yoğunluğu (KMY), biyokimyasal ve hematolojik parametrelerdeki değişimlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma retrospektif kohort tasarımında planlanmış olup, 04.06.2018–19.09.2023 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde teriparatid tedavisi başlanan 136 hastanın verileri incelenmiştir. Kriterlere uymayan olgular dışlandıktan sonra, tedaviyi en az 12 ay süreyle tamamlayan 54 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi öncesi, 12. ay ve 18. ayda ölçülen lomber vertebra (L1–L4) ve femur boynu KMY değerleri ile T skorları değerlendirilmiş; biyokimyasal (Ca, P, ALP, 25(OH)D, PTH vb.) ve hematolojik (NLR, MLR, PLR) parametrelerdeki değişiklikler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 68,6 ± 11,9 yıl olup, %74,1'i kadındır. Lomber KMY ve T skoru değerlerinde 12. ve 18. aylarda anlamlı artış saptanmıştır (p<0.001). Femur boynunda artış eğilimi görülmüş ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p>0.05). ALP (p=0.030) ve 25(OH)D (p=0.025) düzeylerinde anlamlı artış izlenirken, kalsiyum, fosfor, PTH, AST, ALT, kreatinin ve CRP/Albumin oranlarında anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Hematolojik parametrelerde (NLR, MLR, PLR) tedavi süresince anlamlı fark görülmemiştir. Teriparatid tedavisi, lomber vertebra bölgesinde kemik mineral yoğunluğunu anlamlı biçimde artıran, güvenli ve etkili bir anabolik ajan olarak değerlendirilmiştir. Tedavi süresince sistemik inflamatuvar parametrelerde değişiklik izlenmemesi, ilacın etkisinin esas olarak kemik hücre düzeyinde lokal mekanizmalar üzerinden gerçekleştiğini göstermektedir. Prospektif, çok merkezli ve geniş örneklemli çalışmalar, teriparatidin uzun dönem etkinliğini ve inflamatuvar süreçlerle ilişkisini daha iyi ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively evaluate the changes in bone mineral density (BMD), biochemical, and hematological parameters in osteoporotic patients receiving teriparatide therapy at Pamukkale University Hospital. The study was designed as a retrospective cohort study, and the data of 136 patients who were initiated on teriparatide therapy at the Pamukkale University Hospital, Department of Endocrinology and Metabolic Diseases between June 4, 2018, and September 19, 2023, were reviewed. After excluding cases that did not meet the inclusion criteria, 54 patients who completed at least 12 months of treatment were included in the study. Bone mineral density (BMD) values and T-scores of the lumbar vertebrae (L1–L4) and femoral neck, measured at baseline, 12 months, and 18 months, were evaluated. In addition, biochemical parameters (Ca, P, ALP, 25(OH)D, PTH, etc.) and hematological parameters (NLR, MLR, PLR) were statistically analyzed for changes during the treatment period. The mean age of the participants was 68.6 ± 11.9 years, and 74.1% were female. Lumbar BMD and T-scores significantly increased at both 12 and 18 months (p<0.001), while femoral neck BMD showed an increasing trend without statistical significance (p>0.05). ALP (p=0.030) and 25(OH)D (p=0.025) levels significantly increased, whereas no significant changes were found in calcium, phosphorus, PTH, AST, ALT, creatinine, or CRP/albumin ratios. Hematologic indices (NLR, MLR, PLR) remained stable throughout the treatment period. Teriparatide demonstrated a significant anabolic effect on lumbar spine bone density with a favorable biochemical safety profile. The absence of notable changes in inflammatory markers suggests that its mechanism of action primarily involves localized effects on bone cells rather than systemic inflammation. Larger, prospective, multicenter studies are warranted to further elucidate its long-term efficacy and immunomodulatory potential.