The impact and influential factors of social media on purchasing behavior in Turkish real estate sector
Türk gayrimenkul sektöründe sosyal medyanın satın alma davranışları üzerindeki etkisi ve etkileyen faktörler
  1. Tez No: 742801
  2. Yazar: MİRFAT TAMEEM SALEH BAN SHAHBALL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KEMAL SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Satın Alma Davranışı, Pazarlama, Sosyal Medyada Pazarlama, Social Media, Purchasing Behavior, Marketing, Social Media Marketing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk gayrimenkul sektöründe sosyal medya kullanımının satın alma davranışları üzerindeki etkisini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Çalışma topluluğu, Türk gayrimenkul sektöründe çalışan ve müşterilere ulaşmak için sosyal medyayı kullanan bireylerdir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için çalışma grubuna ilişkin bazı demografik bilgileri içeren bir anket ve (17) tanımlayıcı soru geliştirildi. Anket, çevrimiçi olarak yayınlandı ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde Türk gayrimenkul sektöründe çalışan Türk ve Arap bireylere dağıtıldı. Çalışmaya katılan bireylerin sayısı (131) katılımcıdır. Bu çalışmada tanımlayıcı analitik yaklaşıma güvenildi. Veri setinin analizinde SPSS ile frekanslar, oranlar, Cronbach alfa, basit doğrusal regresyon gibi birçok istatistiksel araç ve teknik kullanıldı. Çalışmanın temel bulguları, sosyal medya erişiminin kullanımı ile satın alma davranışı arasında anlamlı bir ilişki olmasıdır. Ayrıca çalışmanın bir diğer sonucu da sosyal medya erişiminin, şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki hedef pazara ek olarak hedef kitlenin tanımlanmasıydı. Ayrıca sonuçlar, sosyal medyadaki marka farkındalığının satın alma davranışı ile anlamlı bir pozitif ilişkiye sahip olduğunu gösterdi. Çalışmanın sonuçları, sosyal medyadaki kurumsal içeriğin satın alma davranışı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Çalışma, bir şirketin sosyal medyada, özellikle de pazarlamada sosyal medyanın önemıine ilişkin bazı öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to determine the effect and influencing factors of social media use on buying behavior in the Turkish real estate sector. The study community are individuals who work in the Turkish real estate sector and use social media to reach customers. In order to achieve the objectives of the study, a questionnaire was developed containing some demographic information about the study group and (17) descriptive questions. The questionnaire was published online and distributed to Turkish and Arab individuals working in the Turkish real estate sector in different Turkish cities. The number of individuals who participated in this study is (131) participants. We relied on the descriptive analytical approach. SPSS was used to analyze the data set and many statistical tools and techniques such as frequencies, percentages, Cronbach alpha, and simple linear regression were used. The main results of the current study are that there is a noteworthy relationship between the use of social media reach and buying behavior. Also, the study concluded that social media reach gives the company an opportunity to define its target audience in addition to the target market in the industry where it operates. Moreover, the study results showed that brand awareness on social media has a significant positive relationship with buying behavior. In addition, the results of the study clarified that corporate content on social media has a positive effect on buying behavior. The study provides a number of recommendations on the importance for a company to maintain accounts on social media, especially in marketing.