Primer implant stabilitesi ve yerleştirme torkunun ağrı seviyeleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of pain associated with insertion torque and primary implant stability
  1. Tez No: 997482
  2. Yazar: MEHMET GÜMÜŞ KANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÇINARCIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı-postoperatif, Dental implantasyon, Dental implantasyon-endossöz, Dental implantlar, Postoperatif ağrı, Pain-postoperative, Dental implantation, Dental implantation-endosseous, Dental implants
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Primer implant stabilitesi, osseoentegrasyonun sağlanmasında anahtar rol oynamaktadır. İmplantı yüksek tork ile yuvaya yerleştirmek primer stabilitenin yüksek olacağının göstergesidir. Uygulanan yüksek yerleştirme torkunun implant çevresindeki kemikte yüksek kompresif kuvvetlere neden olacağı düşünülmektedir. Buna karşın yerleştirme torku artışının hastaların operasyon sırası ve sonrası ağrı seviyelerine etkisi net bir şekilde ortaya konmamıştır. Günümüze kadar çeşitli primer stabilite ölçüm yöntemleri tanımlanmıştır ve bu ölçüm yöntemlerinden yerleştirme torku, periotest ve rezonans frekans analizi, invaziv olmaması ve kolay uygulanabilmesi gibi nedenlerden dolayı bir çok araştırmacı tarafından tercih edilmiştir. Literatürde stabilite ölçüm yöntemlerinin birbirine göre üstünlüklerini ve tutarlılıklarını değerlendiren çalışmalar bulunmakla birlikte birbiri arasındaki ilişki tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Çalışmamızda implant yerleştirme torku ile hastaların ağrı seviyeleri arasındaki ilişkinin Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilmesi ve implant yerleştirme torku, periotest ve rezonans frekans analizi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya alt çene posterior bölgede bilateral tek diş eksikliği olan 15 hasta dahil edilmiştir. Hastaların operasyon öncesi anksiyete seviyeleri“Modifiye Dental Anksiyete Skalası”(MDAS) ile ölçülmüştür. Operasyon sırasında hastaların bir tarafına yüksek tork ile diğer tarafına düşük tork ile toplamda 30 implant yerleştirilmiştir. İmplantlar yerleştirilirken yerleştirme torku kayıt altına alınmıştır. Daha sonrasında rezonans frekans analizi ve periotest ile primer stabiliteleri ölçülüp operasyon tamamlanmıştır. Hastaların operasyon sırası ve sonrası ağrı seviyelerini her iki bölge için VAS ile değerlendirmeleri istenmiştir. Hastaların operasyon öncesi anksiyetesiyle operasyon sırası ve sonrasındaki ağrı seviyeleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. İmplant yerleştirilirken uygulanan yüksek yerleştirme torku hastaların ağrı seviyelerine istatiksel olarak etki etmemiştir. Yerleştirme torku, rezonans frekans analizi ve periotest değerleri arasında anlamlı korelasyon bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Primary implant stability plays a key role in providing osseointegration. Higher insertion torque indicates higher primary stability. Higher insertion torque is expected to causes higher compressive forces around peri-implant hard tissues. However, the effect of increased insertion torque on patient pain levels has not clearly demonstrated. Several primary stability measuring methods have defined so far and but studies evaluating the correlation between these methods are lacking. Insertion torque, periotest measurements and resonance frequency analysis are mostly preferred because of easy utilization and non-invasiveness. Still, superiority and consistency of the primary stability measuring methods were not clarified. The aim of the present study is to evaluate the relationship between insertion torque and patients pain levels assessed with Visual Analogue Scale (VAS), and to evaluate the relation between insertion torque, periotest measurements and resonance frequency analysis. Fifteen patients having bilateral single tooth absence in the posterior mandible were included in the study. The anxiety levels were recorded using Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) before the operation. One implant was randomly placed with high insertion torque and the other with low insertion torque in each patient. A total of 30 implants were placed and insertion torque values were recorded. The resonance frequency analysis and periotest measurements were also noted before finalizing the operation. All patients filled the VAS in line with the pain levels. No correlation was found between pre-operative anxiety levels and patients pain levels. There was no significant difference in pain levels between low and high insertion torques. There were significant correlations between insertion torque, resonance frequency analysis and periotest values.