Bağlanma stilleri sağlıklı yaşam davranışlarını nasıl etkiliyor?
How do attachment styles affect healthy lifestyle behaviors?
- Tez No: 997488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, aile hekimliği, sigara kullanımı, koruyucu sağlık, Attachment styles, healthy lifestyle behaviors, family medicine, smoking, preventive health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda bağlanma stillerini belirlemek, bu stillerin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisini saptamak ve bağlanma stilleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18 yaş ve üzeri 220 katılımcı ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Davranışı Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi Jamovi programı kullanılarak yapıldı; değerlendirmede tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların 111'i (%50,5) kadın, 109'u (%49,5) erkekti. Katılımcıların yaş medyan değeri 33 (min:18-max:77) idi. Eğitim düzeyi yükseldikçe ve evli bireylerde güvenli bağlanma stilinin anlamlı düzeyde daha yaygın olduğu saptandı. Cinsiyet değişkenine göre kadınların toplam sağlıklı yaşam puanı (66,31±14,61), erkeklere göre (60,90±13,69) anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Bağlanma stilleri ile toplam sağlıklı yaşam davranışları puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ancak sigara kullanımı alt boyutunda anlamlı farklılık saptandı. Güvenli bağlanma stiline sahip bireylerin, güvensiz bağlananlara kıyasla sigara kullanımından kaçınma ve bırakma eğilimlerinin daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamız, bağlanma stillerinin genel sağlıklı yaşam alışkanlıklarından ziyade sigara kullanımı gibi spesifik risk davranışları üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Ayrıca kadın cinsiyetin, yüksek eğitim düzeyinin ve evlilik statüsünün hem güvenli bağlanma hem de sağlıklı yaşam davranışları açısından olumlu belirleyiciler olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to determine the attachment styles of patients presenting to the family medicine outpatient clinic, to identify the relationship between these styles and sociodemographic variables, and to examine the relationship between attachment styles and healthy lifestyle behaviors. Method: This cross-sectional study was conducted with 220 participants aged 18 years and older who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine Hospital. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, and the Healthy Lifestyle Behaviors Scale. Data were analyzed using the Jamovi software; descriptive statistics, Chi-square, Mann–Whitney U, and Kruskal–Wallis tests were used for evaluation. Results: Of the participants, 111 (50.5%) were female and 109 (49.5%) were male. The median age of the participants was 33 years (min: 18 - max: 77). It was found that the secure attachment style was significantly more prevalent as the education level increased and among married individuals. Based on the gender variable, the total healthy lifestyle score of females (66.31±14.61) was found to be significantly higher than that of males (60.90±13.69). No statistically significant relationship was observed between attachment styles and the total healthy lifestyle behaviors score. However, a significant difference was detected in the smoking sub-dimension. It was determined that individuals with a secure attachment style had a higher tendency to avoid and quit smoking compared to those with insecure attachment. Conclusion: Our study showed that attachment styles have an impact on specific risk behaviors, such as smoking, rather than overall healthy living habits. In addition, it was concluded that female gender, high education level and marital status were positive determinants of both secure attachment and healthy living behaviors