Saponitten lityum kazanımında ısıl işlemin etkisi
Effect of heat treatment on lithium recovery from saponite
- Tez No: 997489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA EBRU SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kil, Saponit, Lityum, Kavurma, Mikrodalga fırın, Tüp fırın, Liç, Clay, Saponite, Lithium, Roasting, Microwave furnace, Tube furnace, Leaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yer alan Emet bölgesi bor minerali zenginleştirme tesisinin katı atık kili kullanılmıştır. Katı atığın kimyasal analizi sonucu 0,5 mm tane boyutu altında kalan kısmın 1830 ppm lityum içerdiği tespit edilmiştir. Isıl işlem ile termal aktivasyon şartlarının incelendiği çalışmada mikrodalga fırın ve tüp fırın (azot gazı ortamında) kullanılmıştır. Çalışmada en uygun sonuçlara 900°C'de, 1/1 oranında tuz/katı atık numune karışımının 60 dk süresince gerçekleştirilen tüp fırın ile ısıl işlem sonucunda ulaşılmıştır. Fırın numunelerinin 4 M sülfürik asit ile 60 dk süresince liç edilmesi sonucu lityum %98 verim ile elde edilmiş ve katı fazda 41 ppm lityum kaldığı tespit edilmiştir. Mikrodalga fırın çalışmalarında ise en iyi sonucu 60 dk süre 1/1 karışım oranında kavurulan numune ile ulaşılmıştır. 4 M sülfürik asit ile 60 dk süresince liç edilmesi sonucu lityum %90 verim ile kazanılmıştır, katı fazda 183 ppm lityum kaldığı tespit edilmiştir. 2026, ix + 71 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, solid waste clay obtained from the boron mineral enrichment plant in the Emet region in Türkiye was used. Chemical analysis of solid waste revealed that the fraction with a particle size below 0.5 mm contained 1830 ppm lithium. The study investigated the thermal activation conditions using microwave oven and tube furnace (in a nitrogen gas environment). In the study, the most favorable results were obtained by thermal treatment in a tube furnace at 900°C for 60 minutes with a 1:1 salt/solid waste sample mixture. As a result of leaching the tube furnace samples with 4 M sulfuric acid for 60 minutes, lithium was obtained with 98% efficiency, and it was determined that 41 ppm lithium remained in the solid phase. In microwave oven studies, the best result was obtained with the sample roasted in 1/1 mixture ratio for 60 minutes. As a result of leaching with 4 M sulfuric acid for 60 minutes, lithium was obtained with 90% efficiency, and it was determined that 183 ppm lithium remained in the solid phase. 2026, ix + 71 pages