Müfessir İsa b. Muhammed es-Safevî ve Tefsiru's-Safevî adlı eseri bağlamında itıkadî görüşleri
The theological views of the mufassir Isa b. Muhammad al-Safawi in the context of his work Tafsir al-Safawi
  1. Tez No: 997495
  2. Yazar: ABDULAZEEZ JABBAR AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ ÖNEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İtikâdî İslam Mezhepleri, Safevî Tefsiri, Uluhiyet, Nübüvvet, Sem'iyyât, Ehl-i Sünnet, Mu'tezile, Islamic Schools of Thought, Safawi Exegesis, Divinity, Prophethood, Eschatology, Ahl al-Sunnah, Mu'tazilite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İslam düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan İmam Kutbüddin el-Îsâ b. Muhammed es-Safevî'nin tefsirindeki kelâmî meseleleri itikadi İslam Mezhepleri bağlamında incelemektedir. Çalışma, Safevî'nin tefsir metodunu ortaya koymanın yanı sıra, ulûhiyet, nübüvvet ve sem'iyyât konularındaki görüşlerini klasik Kelâm ekolleri olan Eş'arî, Mâtürîdî ve Muʻtezile perspektifleriyle mukayese ederek analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezin giriş ve hazırlık bölümünde, Safevî'nin şahsî hayatı, nesebî, doğumu ve içinde bulunduğu dönemin siyasî-ekonomik şartları ele alınmış; ilmi seyahatleri ve talebeleri zikredilerek müellifin fıkhî ve itikadî aidiyeti tespit edilmiştir. Müellifin tefsir metodunda; Kur'ân'ın Kur'ân, hadis, sahabi kavli ve dilbilimsel verilerle tefsir metodu incelenirken, Safevî'nin klasik yöntemlerin ötesinde, meseleleri ele alış biçimindeki itikadi eğilimler ve İslam mezheplerinin ana konuları merkeze alınmıştır. Müellifin ayetleri yorumlarken tercih ettiği dilbilimsel ve rivayete dayalı veriler; Uluhiyet, Nübüvvet ve Sem'iyyât gibi temel kelâmî prensiplerle ilişkilendirilmiş, Safevî'nin mezhepler arası tartışmalı konulardaki duruşu bu bağlamda değerlendirilmiştir. Özellikle Ehl-i Sünnet (Eşʻarî ve Mâtürîdî) ile Muʻtezile arasındaki ana ihtilaf noktaları olan sıfatlar, rü'yetullah, kulların fiilleri ve adalet gibi konuların tefsire yansıma biçimleri, çalışmanın omurgasını oluşturmaktadır. İlahiyat başlığı altında, Allah'ın varlığı ve birliğinin ispatı (istidlal) konusu incelenmiş; Safevî'nin yaklaşımı ile kelâmcıların“tevhid”anlayışı karşılaştırılmıştır. Allah'ın selbî ve sübûtî sıfatları, özellikle de İrade, Kelâm ve Tekvin sıfatları özelinde; Eşʻarî, Mâtürîdî ve Muʻtezile'nin naklî ve aklî delilleriyle mukayese edilmiştir. İtikadî İslam Mezheplerinin en tartışmalı meselelerinden olan“Kulların Fiilleri”(Ef'âl-i İbâd), kaza ve kader mevzusu; Cebriyye, Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet'in“orta yol”yaklaşımı ekseninde Safevî'nin yorumlarıyla tahlil edilmiştir. Nübüvvet bölümünde, nebi ve resul kavramlarının mahiyeti, peygamberlerin birbirlerine ve meleklere karşı fazileti, peygamberlik sıfatları (sıdk, emanet, tebliğ, ismet/fetanet) ele alınmıştır. Ayrıca mucizenin tanımı, şartları ve keramet, irhas, istidraç gibi harikulade hallerden farkı Safevî'nin tefsiri üzerinden açıklanmıştır. Tezin son bölümü olan Sem'iyyât kısmında, berzah alemi, kabir hayatı, kıyametin küçük ve büyük alametleri incelenmiştir. Ahiret gününe iman, Sûr'a üflenmesi, haşir, sırat, mîzan ve havz gibi konular; bu kavramların hakikat mi yoksa mecaz mı olduğu yönündeki kelâmî tartışmalarla birlikte sunulmuştur. Çalışma, Cennet ve Cehennem'in mahiyeti, tabakaları ve buralardaki hayatın özellikleri ile nihayete ermektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the theological (kalam) issues in the exegesis of Imam Qutb al-Din al-Isa b. Muhammad al-Safawi within the framework of Islamic Schools of Thought. In addition to presenting Safawi's exegetical method, the study aims to analyze his views on divinity (uluhiyyat), prophethood (nubuwwat), and eschatological matters (sam'iyyat) by comparing them with the perspectives of classical schools of Kalam, namely the Ash'arite, Maturidite, and Mu'tazilite schools. In the introductory and preliminary sections of the thesis, Safawi's personal life, lineage, birth, and the socio-economic conditions of his era are discussed; his scholarly travels and students are mentioned to determine his jurisprudential and theological affiliation. While examining the exegetical methods of the author—such as the interpretation of the Qur'an by the Qur'an, hadith, the sayings of the companions, and linguistic data—the study focuses on his theological tendencies and the core subjects of Islamic sects beyond classical methods. The linguistic and narrative-based data preferred by the author while interpreting the verses are associated with fundamental theological principles such as Divinity, Prophethood, and Eschatology, and Safawi's stance on controversial issues among sects is evaluated in this context. The core of the study is formed by the reflection of the main points of contention between the Ahl al-Sunnah (Ash'arite and Maturidite) and the Mu'tazilite, such as the attributes of Allah, ru'yatullah (the vision of God), human actions, and divine justice, in the exegesis. Under the heading of Divinity, the issue of proving the existence and oneness of Allah (istidlal) is examined, and Safawi's approach is compared with the“tawhid”understanding of theologians. The negative (salbi) and positive (thubuti) attributes of Allah, specifically the attributes of Will (Iradah), Speech (Kalam), and Creation (Takwin), are compared with the textual (naqli) and rational (aqli) proofs of the Ash'arite, Maturidite, and Mu'tazilite schools. One of the most controversial issues of Islamic sects,“Human Actions”(Af'al al-Ibad), along with the matter of fate and destiny, is analyzed through Safawi's interpretations within the framework of the“middle way”approach of the Ahl al-Sunnah, as well as the views of the Jabriyye and Mu'tazilite. In the Prophethood section, the nature of the concepts of nabi and rasul, the excellence of prophets over one another and over angels, and prophetic attributes (sidq, amanah, tabligh, ismah/fatanah) are discussed. Furthermore, the definition and conditions of miracles, as well as their differences from other extraordinary states such as karamah, irhas, and istidraj, are explained through Safawi's exegesis. In the final section of the thesis, Eschatology (Sam'iyyat), the realm of barzakh, grave life, and the minor and major signs of the Hour are examined. Issues such as faith in the Last Day, the blowing of the Trumpet, the resurrection (hashr), the bridge (sirat), the scale (mizan), and the cistern (hawd) are presented along with theological debates on whether these concepts are literal or metaphorical. The study concludes with the nature and layers of Heaven and Hell and the characteristics of life therein.