Sağlık profesyonellerinin dijital okuryazarlık ve teknostres düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of health professionals' digital literacy and technostress levels
- Tez No: 997494
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, dijital okuryazarlık, stres, teknostres, Literacy, digital literacy, stress, technostress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Tanımlayıcı türdeki bu araştırmanın amacı, Bandırma Eğitim ve Araştırma hastanesinde; sağlık profesyonellerinin dijital okuryazarlık ve teknostres düzeylerinin değerlendirilmesini incelemektir. Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Dijital Okuryazarlık Becerileri Ölçeği, Sağlık Profesyonelleri için Teknostres Yaratıcıları Ölçeğinin yer aldığı anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini hastanede aktif olarak görev yapan 750 sağlık profesyonelinin tamamı oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş olup evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir, 274 sağlık profesyonelinin katılımıyla çalışma yürütülmüştür. Katılımcıların ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları sırasıyla, dijital okuryazarlık becerileri ölçeği 36,06 (ss=6,33), sağlık profesyonelleri için teknoloji stres yaratıcıları ölçeği toplam puan ortalaması 59,03 (ss=13,20), iş yükü alt boyutu 14,99 (ss=4,37), istila alt boyutu 10,90 (ss=4,01), karmaşıklık alt boyutu 13,21 (ss=4,29), güvensizlik alt boyutu 8,57 (ss=3,22), belirsizlik alt boyutu 11,37 (ss=3,63) olarak bulunmuştur. Sağlık profesyonellerinin sosyodemografik değişkenleri medeni duruma, eğitim düzeyine, çalışma yılına, unvana ve yaşa göre dijital okuryazarlık becerileri ve teknostres düzeyleri farklılık göstermektedir. Sonuç olarak sağlık profesyonellerine düzenli eğitimler verilerek teknostresi en hafif düzeyde atlatabilmeleri sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to examine the assessment of digital literacy and technostress levels among healthcare professionals at Bandırma Training and Research Hospital. Data were collected using a questionnaire form that included an Information Form, the Digital Literacy Skills Scale, and the Technostress Creators Scale for Healthcare Professionals. The universe of the study consisted of all 750 healthcare professionals actively working at the hospital. No sample selection was made in the study, and the aim was to reach the entire universe. Ultimately, the study was conducted with the participation of 274 healthcare professionals. The average scores obtained by the participants on the scales were, respectively, 36,06 (sd=6,33) on the digital literacy skills scale, 59,03 (sd=13,20) on the technology stressors scale for healthcare professionals, 14,99 (sd=4,37), the intrusion subscale 10,90 (sd=4,01), the complexity subscale 13,21 (sd=4,29), the insecurity subscale 8,57 (sd=3,22), and the uncertainty subscale 11,37 (sd=3,63). The sociodemographic variables of healthcare professionals show differences in digital literacy skills and technostress levels according to marital status, education level, years of work, title, and age. As a result, regular training should be provided to healthcare professionals to help them overcome technostress at the lowest possible level.