Hemşirelerin kültürel yeterlilikleri ile hasta merkezli bakım yetkinliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship betwen nurses' cultural competence and patient-centered care competency
- Tez No: 997503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN ERKUŞ KÜÇÜKKELEPÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire-hasta ilişkileri, Hemşireler, Hemşirelik, Hemşirelik araştırmaları, Hemşirelik bakımı, Hemşirelik eğitimi, Hemşirelik hizmetleri, Cultural Competence, Patient-Centered Care, Nursing, Nurse, Nurse-patient relations, Nurses, Nursing research, Nursing care, Education-nursing, Nursing services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin kültürel yeterlilikleri ile hasta merkezli bakım yetkinliği arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın örneklemi, Bingöl il merkezindeki Bingöl Devlet Hastanesi'nde görev yapan 228 hemşireden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Nisan-Haziran 2024 tarihleri arasında Katılımcı Bilgilendirme ve Onam Formu, Hemşire Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Hemşire Kültürel Yeterlilik Ölçeği (HKYÖ) ve Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği (HMBYÖ) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin Hemşire Kültürel Yeterlilik Ölçeği (HKYÖ) puan ortalaması 69,32±15,80 ve Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği (HMBYÖ) puan ortalaması 63,54±12,61 olarak belirlenmiştir. Çalışmada, mesleki deneyim süresi, görev yapılan birim, mesleğini severek yapma, çalışma süresi, farklı kültürlerden bireylere bakım verme ve hasta merkezli bakım eğitimi alma durumlarının HKYÖ ve HMBYÖ puan ortalamaları üzerinde anlamlı etkilere sahip olduğu bulunmuştur (p<0,05). Özellikle mesleğini severek yapan ve hasta merkezli bakım eğitimi alan hemşirelerin her iki ölçekten de daha yüksek puanlar aldığı tespit edilmiştir. Son olarak, HKYÖ ve HMBYÖ arasında pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0,014,r=0,146). Sonuç: Bu araştırma, hemşirelerin kültürel yeterlilikleri ile hasta merkezli bakım yetkinlikleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bulgular, bu yetkinliklerin gelişiminde mesleki deneyim, eğitim ve motivasyonun önemini vurgulamaktadır. Hemşirelik eğitimine ve hizmet içi programlara kültürel yeterlilik ve hasta merkezli bakım konularının daha etkin entegre edilmesi önerilmektedir
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between nurses' patient-centered care competency and their cultural competence in a descriptive, cross-sectional, and correlational design. Material and Method: The study sample consisted of 228 nurses working at Bingöl State Hospital in the city center of Bingöl. Data were collected between Apr 1st and June 1st 2024 using the Participant Information and Consent Form, Nurse Socio-Demographic Information Form, Nurse Cultural Competence Scale (NCCS), and Patient-Centered Care Competency Scale (PCCCS). Statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean NCCS score of the participating nurses was 69.32±15.80, and the mean PCCCS score was 63.54±12.61. The study found that professional experience, assigned unit, job satisfaction, duration of employment, providing care to individuals from different cultures, and receiving patient-centered care training had significant effects on both NCCS and PCCCS mean scores (p<0.05). Notably, nurses who enjoyed their profession and received patient-centered care training scored higher on both scales. Finally, a positive, weak, and significant correlation was found between NCCS and PCCCS (p=0.014,r=0.146). Conclusion: This research demonstrates a positive and significant relationship between nurses' cultural competence and patient-centered care competencies. The findings emphasize the importance of professional experience, education, and motivation in the development of these competencies. It is recommended that cultural competence and patient-centered care topics be more effectively integrated into nursing education and in-service training programs.