Hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik mesleğine ve hemşirelikte uzmanlaşmaya yönelik tutumları
Nursing students attitudes towards the nursing profession and specialization in nursing
- Tez No: 997502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA BAŞOĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Öğrenci, Uzmanlaşma, Mesleki Tutum, Nursing, Student, Specialization, Professional Attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; hemşirelik bölümü öğrencilerinin mesleki tutumları ile uzmanlaşmaya yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı-ilişki arayıcı desende planlanan çalışma; 06.12.2024 ile 16.01.2025 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 266 hemşirelik öğrencisiyle yapılmıştır. Veriler yüz yüze görüşülerek“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”(HMYTÖ) ve“Hemşirelikte Uzmanlaşmaya Yönelik Tutum Ölçeği”(HUYTÖ) kullanılarak toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %68,4'ü kadın ve yaş ortalamaları 20.70±3.051'dir. Çalışmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin çalışmamızda HUYTÖ toplam puan ortalaması 73,16 ± 12,04 ve HMYTÖ puan ortalaması 151,23±17,51 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca Hemşirelikte Uzmanlaşmaya Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanı ile Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği toplam ve alt boyutları arasında pozitif orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir (r: 0.436; r: 0.310; r: 0.41; r: 0.447; p<0.01). Hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeği, uzmanlaşmaya yönelik tutum ölçeği puanlarını %19,7 oranında açıklamaktadır (R² = 0.197). Bu bulgulardan yola çıkarak hemşirelik eğitimi veren kurumların, öğrencilerin mesleki tutumlarını ve uzmanlaşma eğilimlerini geliştirecek bütüncül politikalar benimsemesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between professional attitudes and attitudes towards specialization of nursing students. The study, which was planned as a descriptive-correlation research design, was conducted with 266 nursing students studying at Adıyaman University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing between 06.12.2024 and 16.01.2025. Data were collected and analyzed through face-to-face interviews using the“Descriptive Characteristics Form,”“Attitude Scale for Nursing Profession”(ASNP) and“Attitude Scale Towards Nursing Specialization”(ASTNS). 68.4% of the participating students were female, and the mean age was 20.70±3.051. The mean total score of the nursing students participating in our study was calculated as 73.16 ± 12.04 on the ASTNS and 151.23 ± 17.51 on the ASNP. In addition, a positive moderate correlation was determined between the total score of the Attitude Scale Towards Nursing Specialization and the total and sub-dimensions of the Attitude Scale for Nursing Profession (r: 0.436; r: 0.310; r: 0.41; r: 0.447; p<0.01). The attitude towards the nursing profession scale explained 19.7% of the variance in the attitude towards specialization scale scores (R² = 0.197). Based on these findings, it is of great importance for institutions providing nursing education to adopt holistic policies that will improve students' professional attitudes and tendencies towards specialization.