Avrupa Birliği üye ülkelerinin ekonomik ve finansal performanslarının entropi tabanlı COPRAS yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of the economic and financal performances of European Union member states with the entropy-based COPRAS method
  1. Tez No: 997507
  2. Yazar: DUYGU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEZİYET SEMA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, COPRAS yöntemleri, Ekonomik performans, Entropi, Finansal performans, Çok kriterli karar verme, European Union, COPRAS methods, Economic performance, Entropy, Financial performance, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik performansın, bir ülkenin hedeflerine ulaşmasındaki başarı oranı olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomik ve finansal göstergelerine göre belirlenen performanslarının yıllara göre sıralanarak, bu ülkelerin ekonomik ve finansal göstergelere göre performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 2016-2020 dönemi yıllık verileri kullanılmış olup, bu veriler, cari denge, enflasyon, gayri safi yurt içi hasıla, ülkelerdeki bankaların sermaye yeterlilik oranları, portföy yatırımları, işlem gören şirketlerin pazar büyüklüğü, alıp satılan hisse senetlerinin toplam değeri ve reel efektif döviz kuru verilerinden oluşmaktadır. Entropi yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları belirlenmiş ve copras yöntemi ile de ülkelerin ekonomik performansları analiz edilmiş ve ekonomik performanslarına göre sıralandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic performance can be defined as the success rate of a country in achieving its goals. This study aims to compare the performance of European Union member countries according to their economic and financial indicators by ranking them over the years. The study uses annual data from the 2016-2020 period, consisting of current account balance, inflation, gross domestic product, capital adequacy ratios of banks in the countries, portfolio investments, market size of traded companies, total value of shares traded, and real effective exchange rate data. Data obtained from the World Statistics database was used for the study. The weights of the criteria were determined using the entropy method, and the economic performance of the countries was analyzed and ranked according to their economic performance using the COPRAS method.