Çok-katmanlı diaspora deneyimleri: Berlin'de yaşayan üçüncü kuşak Türkler ile nitel bir araştırma
Multi-layered diaspora experiences: A qualitative study with third-generation Turks living in Berlin
  1. Tez No: 997515
  2. Yazar: SÜMEYYE DALLI AÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF MADAKBAŞ GÜLENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Sociology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya'daki Türk diasporası, Üçüncü kuşak, Kimlik ve aidiyet, Yeni dalga Türk göçü, Diaspora içi ilişkiler, Turkish diaspora in Germany, Third generation, Identity and belonging, New wave of Turkish migration, Intra-diaspora relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Almanya'daki Türk diasporası, Avrupa'da en yoğun nüfusa sahip diasporik topluluklardan biridir. Türkiye'den Almanya'ya son yıllarda artan göç hareketliliği, yerleşik Türk toplumu ile yeni gelenler arasındaki ilişkileri ve karşılıklı algıları daha görünür hale getirmekte; bu karşılaşmaların diaspora içi ilişkileri anlamak açısından incelenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Berlin'de yaşayan ve Almanya'da doğup büyümüş üçüncü kuşak Türk bireylerin kimlik/aidiyet deneyimlerini ve diasporanın içsel dinamiklerini anlamaktır. Bununla birlikte, çalışmanın bir diğer amacı, üçüncü kuşağın son yıllarda Türkiye'den Almanya'ya göç eden yeni dalga Türk göçmenlere dair yaklaşımlarını ve Türk toplumuyla ilişkilerini keşfetmektir. Anlamak ve keşfetmek temel amaç olduğu için, bu araştırma, temel nitel araştırma deseni doğrultusunda tasarlanmıştır. Amaçlı örneklemle Berlin'de yaşayan, 18 yaş üstü üçüncü kuşak 12 katılımcıyla Haziran–Eylül 2025 döneminde yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmış; veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Sonuçlar, diasporanın iç dinamiklerine, üçüncü kuşağın kimlik algılarına, yeni gelen Türk göçmenlere yönelik yaklaşımlarına ve Türk toplumuyla ilişkilerine ilişkin kodlar ve temalar üzerinden şekillenmiştir. Bulgular, üçüncü kuşak Türk bireylerin kimlik ve aidiyet deneyimlerinin tek bir eksende sabitlenmediğini; Almanya ile Türkiye arasında bağlamsal olarak değişen, ilişkisel ve çok katmanlı biçimde kurulduğunu göstermektedir. Ayrıca yeni dalga Türk göçmenlere ve Türkiye'de yaşayan Türklerle ilişkilere dair anlatılar, diaspora içinde benzerlik kadar mesafe ve sınır üretimlerinin de bulunduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Turkish diaspora in Germany is one of the diasporic communities with the densest population in Europe. The increased migration mobility from Turkey to Germany in recent years makes the relationships and mutual perceptions between the established Turkish community and newcomers more visible; examining these encounters in terms of understanding intra-diaspora relations is gaining importance. The aim of this study is to understand the identity/belonging experiences of third-generation Turkish individuals living in Berlin and who were born and raised in Germany, and the internal dynamics of the diaspora. In addition, another aim of the study is to explore the third generation's approaches toward the new wave of Turkish migrants who have migrated from Turkey to Germany in recent years and their relationships with the Turkish community. Since understanding and exploring are the main aims, this research was designed in line with the basic qualitative research design. With purposive sampling, semi-structured in-depth interviews were conducted with 12 third-generation participants living in Berlin and over the age of 18 during the period June–September 2025; the data were analyzed using the content analysis technique. The results were shaped through codes and themes regarding the diaspora's internal dynamics, the third generation's perceptions of identity, their approaches toward newly arrived Turkish migrants, and their relationships with the Turkish community. The findings show that the identity and belonging experiences of third-generation Turkish individuals are not fixed on a single axis; they are constructed in a context-dependent, relational, and multi-layered manner between Germany and Turkey. In addition, narratives regarding the new wave of Turkish migrants and relations with Turks living in Turkey indicate that there are distance and boundary productions within the diaspora as much as similarity.