Tıbbi sekreterlerin dijital dönüşüme bakış açıları ile iş motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu hastanesi örneği
The relationship between medical secretaries' perspectives on digital transformation and work motivation: A public hospital case
- Tez No: 997514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Kamu hastaneleri, Motivasyon, Sağlık sektörü, Sağlık yönetimi, Tıbbi sekreterler, Digitalization, Motivation, Health sector, Health management, Medical secretarys
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, tıbbi sekreterlerin dijital dönüşüme bakış açılarını anlamak ve bu bakış açılarının iş motivasyonuna olan etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Avrupa Yakasında yer alan ve kamuya bağlı olarak faaliyet gösteren Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan 220 tıbbi sekreter oluşturmaktadır. Çalışma, katılımcıların dijital dönüşüm algıları ve iş motivasyonlarını değerlendirmeye yönelik olarak hazırlanan anket formu aracılığıyla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak“Dijital Dönüşüm Ölçeği”ve“Çok Boyutlu İş Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir Araştırma bulguları, tıbbi sekreterlerin dijital dönüşüme bakış açıları ile iş motivasyonu arasında istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Dijital dönüşümün bilişsel/yetkinlik, kariyer/yenilik ve verimlilik/katma değer alt boyutlarının; iş motivasyonunun özellikle içsel motivasyon, entegre regülasyon ve identifiye regülasyon alt boyutları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Amotivasyon alt boyutunun ise dijital dönüşümün bilişsel alt boyutuyla negatif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Erkek katılımcıların dışsal maddi ve dışsal sosyal motivasyon düzeylerinin kadın katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca lise mezunları ile 36–45 yaş grubundaki katılımcıların amotivasyon düzeylerinin de istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, dijital dönüşümün tek başına motivasyonu artıran bir unsur olmadığını; çalışanlar tarafından olumlu algılanması ve desteklenmesi durumunda iş motivasyonu üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, sağlık kurumlarında dijital dönüşüm süreçlerinin insan kaynağı boyutunun dikkate alınmasının önem taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand medical secretaries' perspectives on digital transformation and to examine the effects of these perspectives on job motivation. The sample of the study consists of 220 medical secretaries working at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, a public hospital located on the European side of Istanbul. The study was conducted using a questionnaire designed to assess participants' perceptions of digital transformation and their job motivation.As data collection tools, the Digital Transformation Scale and the Multidimensional Work Motivation Scale were used. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS for Windows 22.0 software package. The research findings indicate a statistically significant and positive relationship between medical secretaries' perceptions of digital transformation and their job motivation. It was determined that the cognitive/competence, career/innovation, and efficiency/value-added subdimensions of digital transformation are associated particularly with the intrinsic motivation, integrated regulation, and identified regulation subdimensions of job motivation. In contrast, the amotivation subdimension was found to be negatively associated with the cognitive subdimension of digital transformation. Additionally, male participants were found to have statistically significantly higher levels of external material and external social motivation compared to female participants. Furthermore, amotivation levels were statistically significantly higher among participants who were high school graduates and those in the 36–45 age group. The results of the study demonstrate that digital transformation alone is not a factor that increases motivation; rather, it can have a positive effect on job motivation when it is positively perceived and supported by employees. In this context, it is concluded that considering the human resource dimension of digital transformation processes in healthcare institutions is of critical importance.