Rosenberg'in şiddetsiz iletişim modeline göre ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki masal metinlerinin analizi
Analysis of fairy tale texts in secondary school Turkish textbooks according to Rosenberg's nonviolent communication model
  1. Tez No: 997528
  2. Yazar: MUSTAFA BERK TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitapları, Masal Analizi, Marhall Rosenberg, Şiddetsiz İletişim Modeli( NVC), Türkçe Eğitimi, Textbooks, Fairy Tale Analysis, Marshall Rosenberg, Nonviolent Communication Model (NVC), Turkish Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ortaokul 5, 6, 7 ve 8.sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan toplam 14 masalın Marshall Rosenberg'in Şiddetsiz İletişim (Nonviolent Communication - NVC) modeli çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ile yürütülmüştür. Masallardaki karakterlerin iletişim biçimleri, NVC'nin dört temel bileşeni olan gözlem, duygu, ihtiyaç ve talep açısından değerlendirilmiştir. İncelenen masallardaki diyaloglar ve karakter davranışları bu bileşenlere göre sınıflandırılarak kodlanmış, elde edilen veriler frekans tabloları ile desteklenmiştir. Araştırmanın bulguları, masal karakterlerinin iletişimlerinde çoğunlukla duygu ve ihtiyaç bileşenlerine yer verdiklerini; buna karşılık gözlem ve açık talep ifadelerinin ise sınırlı kaldığını ortaya koymuştur. Bu eksiklik, karakterler arasındaki iletişim tıkanıklıklarının ve çatışmaların temel nedenlerinden biri olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak yapılan analiz, bu masalların öğrencilere şiddetsiz iletişim ilkelerini dolaylı biçimde kazandırabilecek potansiyel bir kaynak olabileceğini göstermektedir. Çalışma, Türkçe eğitiminde iletişim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, metin seçiminde ve dil öğretiminde NVC modelinin bileşenlerinin dikkate alınması gerektiği önerisiyle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze a total of 14 fairy tales found in 5th, 6th, 7th, and 8thgrade Turkish textbooks prepared by the Ministry of National Education (MEB) Publications and private publishers, within the framework of Marshall Rosenberg's Nonviolent Communication (NVC) model. The research was conducted using document analysis, one of the qualitative research methods; the communication styles of the characters in the fairy tales were evaluated in terms of the four core components of NVC: observation, feeling, need, and request. The dialogues and character behaviors in the examined fairy tales were classified and coded according to these components, and the obtained data were supported with frequency tables. The findings of the research revealed that the fairy tale characters predominantly included the feeling and need components in their communication; in contrast, observation and clear request expressions remained limited. This deficiency was identified as one of the primary reasons for communication blockages and conflicts among the characters. In conclusion, the analysis indicates that these fairy tales have the potential to be a resource that can indirectly impart the principles of nonviolent communication to students. The study concludes with the suggestion that, for the purpose of developing communication skills in Turkish education, the components of the NVC model should be taken into account in text selection and language instruction.